Ziua de 30 noiembrie este asociată cu mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. De exemplu, pentru a ține spiritele rele la distanță, se spune că e bine să ungi cu usturoi pragurile încăperilor, dar și porțile, geamurile, ușile și cotețele animalelor cu usturoi.
În această zi, mulți români obișnuiesc să își pună grâu la încolțit pentru a afla cât de bogată va fi gospodăria sau recolta în anul care vine. Grâul se pune la încolțit atunci când toată lumea e acasă. Fiecare trebuie să-și pregătească propriul vas, conform tradiției.
Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, e bine să dai de pomană, dar ce alimente trebuie să pui în pachet? Credincioșii obișnuiesc să împartă alimente pentru sufletele celor care au trecut în neființă.
Ce alimente trebuie să dai de pomană de Sfântul Andrei
De Sfântul Andrei, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri asociate cu această sărbătoare. Sărbătoarea cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
În această zi, credincioșii merg la biserică și dau de pomană colivă, dar și alte mâncăruri sfințite de preot. Aceștia se roagă pentru sufletele celor decedați.
Din moment ce este Postul Crăciunului, oamenii sunt îndemnați să ofere alimente de post de pomană. De Sfântul Andrei, este dezlegare la pește, așa că se pot da și feluri de mâncare cu acest aliment, dar și ulei și vin.
În pachetele pe care credincioșii le pun pentru sufletele celor trecuți în neființă, credincioșii trebuie să pună colivă, pâine și vin. Se mai pot oferi, de asemenea, sarmale de post, mazăre, ardei umpluți sau orez cu ciuperci.
Pachetele mai pot conține salată de icre, hummus, salată de vinete, pește, legume, fructe, tofu. Mai poți adăuga dulciuri de post sau băuturi răcoritoare. Gospodinele pot prepara în casă mâncărurile sau să le achiziționeze de la piață sau supermarketuri.
Ziua de Sfântul Andrei este o zi a milosteniei, în care cei nevoiași au nevoie de ajutor. Cei care ajută nu trebuie să aștepte vreo răsplată pentru faptele bune pe care le-au făcut.
Totodată, credincioșii trebuie să lase deoparte gândurile negre. În schimb, trebuie să încerce să lucreze cu mintea și cu gândul pentru a le face bine altora, dar și lor înșiși.