În data de 5 februarie a.c. la sediul Protopopiatului Dorohoi a avut loc întrunirea comisiei misionare, activitate de diagnoză și planificare strategică a întregului spectru de evenimente desfășurate în parohii în anul 2024.
Implementată cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, activitatea a fost prezidată de PC Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului demisiune, statistică și prognoză pastorală și stareț al Mănăstirii Tuturor Sfinților Bucium, alături de PC Pr. inspector Mihai Zvorîște, gazde fiind PC Pr. Protopop Ionuț-Ștefan Apetrei, dimpreună cu PC Pr. misionar Bogdan-Ștefan Mihai.
După cuvântul de bun venit al părintelui protopop, au fost evocate de către Pr. Consilier Nicodim Petre o serie de considerații duhovnicești și pastoral-misionare, menite să sublinieze nevoia de asumare a preoției lucrătoare, orientate spre zidirea conștiinței creștin-ortodoxe și gravitând în jurul valorilor precum rugăciune, Liturghie, educație, comuniune, evenimente și înnoire sufletească. Preotul este chemat să-și crească parohia, să-i cultive o credință armonioasă și comunională, edificând „trupul lui Hristos” pentru ca „parohia să îi devină familia alături de care merge în Împărăția lui Dumnezeu, comuniune rezistentă în fața morții.”
Participanții, responsabilii de catehizare, tineret, provita, PSI/SU – SSM și cei opt președinți de cerc pastoral din cadrul Protopopiautlui, au creionat punctele tari și slabe, oportunitățile și provocările specifice parohiilor din mediul urban și rural, alcătuind calendarul evenimentelor locale corelate cu cele de la nivel eparhial. S-au purtat discuții aplicate pe situații concrete și s-au formulat principii, fundamentate pe experiența pastoral-misionară a participanților.
La final, Pr. Protopop Ionuț-Ștefan Apetrei a apreciat calitatea și concretețea agendei de lucru și formularea concluziilor, mulțumind Centrului Eparhial pentru binecuvântare și purtare de grijăși subliniind că schimbarea se cuvine să înceapă mai întâi cu noi, formarea generațiilor actuale de preoți fiind inspirată de modelul înaintașilor și devenind sursă de modele de bune practici pentrucei care vor veni. Caracterizate prin spirit misionar jertfelnic, muncă de echipă și determinare în a ținti perspectiva vieții veșnice, eforturile coroborate ale tuturor vor fi garanția împlinirii, cu timp și fără timp, a vocației sacerdotale călăuzitoare spre Hristos.