Dorohoi News Logo

Dependența de jocurile de noroc dezbătută de preoții Protopopiatului Dorohoi în cadrul ședinței lunare

Protopopiat Dorohoi_03
Ședința de lucru a Protopopiatului Dorohoi, din data de 12 februarie 2024, a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în Bisericuța de lemn aflată în vecinătatea sediului Protopopiatului. La acest ceas de rugăciune au slujit: P.C. Pr. Flavius Rus, P.C. Pr. Marian Voloc, P.C.Pr. Dumitru Hapău, P.C.Pr. Petru Roșca și P.C. Pr. Nicolae Ungureanu, din cadrul Cercului Pastoral Dersca, răspunsurile la strană fiind date de membrii corului Ecclesia, al Protopopiatului Dorohoi. 
 
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc slujba de pomenire pentru preoții slujitori din Protopopiatul Dorohoi, care s-au mutat la cele veșnice. Au fost înălțate rugăciuni și întru pomenirea marelui duhovnic, arhimandritul Iustin Pârvu, (născut la data de 10 Februarie 1919), personalitate marcantă a spiritualității ortodoxe, ctitor și duhovnic al mănăstirilor Petru Vodă și Paltin, mărturisitor în temnițele comuniste, îndrumător al credincioșilor și luptător pentru unitatea duhovnicească a poporului român, a Părintelui Profesor Dumitru Furtună, (născut la data de 26 februarie 1890) întemeietorul „Scolii de la răscruci”, actualul Seminar și a poetului Grigore Vieru, (născut la data de 14 Februarie 1935), unul dintre cei mai îndrăgiți poeți basarabeni, iubitor de neam, de limbă, de patrie și de mamă. 
 
După cuvântul introductiv rostit de Părintele protopop Ionuț Ștefan Apetrei, a urmat prezentarea temei „Dependența de  jocurile de noroc – boală a sufletului și terapia ei” de către membrii și colaboratorii Centrului de Consiliere și Tratare a Adicțiilor „Sfântul Andrei” din municipiul Botoșani. Centrul se află sub tutela Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și beneficiază de aportul a numeroși specialiști în psihologie și psihiatrie care vin pe bază de voluntariat pentru consilierea celor care caută ajutor.
 
Tot în cadrul acestei activități au fost făcute și unele mărturisi din partea celor căzuți pradă acestor boli. Una dintre cele mai emoționante dintre acestea a fost făcută de un tânăr dependent de alcool și de jocuri de noroc: „Totul a început când aveam doar 6-7 ani și am început să înțeleg unele lucruri. Tata venea de la serviciu acasă, de fiecare data sub influența alcoolului, fiind autoritar și sever cu cei din jur, mai ales cu mama, care îndura toată această mizerie. Într-una din zile tata a lovit-o pe mama. Atunci nu am mai suportat și i-am vărsat sticla cu băutură la chiuvetă. Mi-am promis atunci mie că mă voi răzbuna pe el. Timpul a  trecut, tata l-a găsit pe Dumnezeu și n-a mai băut. Ajuns la liceu în diverse anturaje, am avut primul contact cu alcoolul, fiind dragoste la prima degustare. După o bere m-am făcut praf. Alcoolul mă dezinhiba și mă făcea să realizez ceea ce părea imposibil, posibil. Bețiile au început să fie din ce în ce mai dese. Am absolvit facultatea și am primit o slujbă de unde câștigam foarte bine. Atunci am început să iau contact cu cea dea doua dependență, a jocurilor de noroc. Am pariat tot ce avem: bunuri, casă, mașină, pierzându-mi astfel soția și cei doi copii. Văzându-mă la capătul puterilor, ca printr-o minune, am întâlnit un preot la care m-am spovedit, iar acesta m-a pus în legătură cu un alt dependent de jocurile de noroc, care ulterior s-a tratat. Am strâns toți banii care-i mai aveam și m-am internat pentru 3 luni de terapie la Centrul Izvorul Tămăduirii din Bacău. Astăzi mă aflu în fața dumneavoastră după 9 luni de abstinență, făcând această mărturisire. Vreau să înțelegeți că fără sprijinul celor din jur și ajutorul Lui Dumnezeu nu putem să ne vindecăm. Sunt două categorii de dependenți ce participă la aceste întâlniri de terapie. Unii vin aduși de prieteni sau rude, iar alții vin din propria convingere. Cei din urmă au o șansă mult mai mare de vindecare”.
 
Mărturisirea acesta a fost una emoționantă, antrenând la diverse discuții pe preoții participanți. Fiecare cerc pastoral a venit cu unele aprecieri privind tema prezentată și cu  întrebări adresate voluntarilor prezenți.
 
S-a înțeles astfel faptul că Biserica are un rol esențial în acest proces de vindecare al celor cuprinși de adicții. Preotul, în scaunul de spovedanie, cunoaște suferințele și lipsurile fiecărui creștin în parte. El identifică persoanele cuprinse de această neputință sau cele care sunt expuse și poate oferi încă din fază incipientă, anumite răspunsuri și rezolvări la multitudinea de boli care asaltează sănătatea sufletească a omului modern.
 
La nivel administrativ s-au discutat următoarele:
 
- P.C. Pr. Misionar  protopopesc Mihai Ștefan Bogdan a transmis Graficul Vizitelor Pastorale și Planificarea Cercurilor Pastorale pentru anul 2024.
 
- P.C. Pr. Responsabil cu cateheza, Berechea Ovidiu Vasile a anunțat numele Parohiilor înscrise la Concursul Național Catehetic: „Hristos – Cuvântul care vindecă”  și programul de pregătire pentru etapa eparhială.
 
- Departamentul Pro Vita a prezentat calendarul activităților propuse pentru luna martie, în cadrul proiectului „Luna pentru Viață”. Punctul final al proiectului va fi „Marșul pentru Viață” care va avea loc, în acest an,  pe data de 30 Martie.
                                                                      
(Pr. Prof. Onea Ciprian - Parohia „Înălțarea Domnului” Loturi Enescu)
cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web