Dorohoi News Logo

Dorohoi: Cenaclul EDITOR, altfel

Cenaclul Editor 01

Duminică, 20 noiembrie 2011, Cenaclul Editor a scris o nouă filă, în viața culturală dorohoiană, întâlnirea a inclus lansarea cărții «“Biserica Înălțarea Domnului” IBANESTI - file de ieri…file de astăzi…file pentru veșnicie»  scrisă de pr. Ovidiu Berechea, prof. Octavian Vitcu și prof. Andrei-Octavian Vitcu, apărută la TIPOGRAFIA LUCEAFĂRUL, Dorohoi (05.11.2011), cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la ridicarea construcției bisericești de pe Măgura Ibanestiului.

Lansarea s-a bucurat de prezența unor oameni ai școlii care au activat în comuna evocată dar și a unor dorohoieni care cunosc istoria acestei așezări.

În prezentarea cărții, prof. Corneliu Drescanu a remarcat că «Lucrarea este o restituire a istoriei acestei biserici, într-o culoare locală, ce cuprinde diversitatea timpurilor, oameni și locuri, leganda locașului, totul cu un profund caracter monografic. Legenda bisericii, evocarea portretelor preoților care au slujit, portretele unor absolvenți și elevi ai Seminarului Teologic ce provin din această parohie, gândurile, amintirile și cugetările, abordările teologice, viața bisericii în imagini, anexele lucrării, dau imaginea unui « Ibănești etern » așa cum nuanța în paginile cărții primarul acestei comune – prof. Ing. Romică Mogopet.

Structurată pe capitole alocate istoriei ținutului Măgura Ibanestilor, ctitorilor Neculai Rosett Roznovanul și Gheorghe Gh. Burghelea, eroilor satului Ibănești, cuvintelor de la sfințirea bisericilor, figurilor de preoți – Neculai V. Hodoroaba, Dumitru Botez, Mitache Crețu, Dumitru Petraru, Theodor Damian, Gheorghe Soptică, Stelian Ciurciun (protopop actual al Dorohoiului), membrilor consiliului parohial pentru mandatul 2010-2014, cartea se constituie într-un reper al reconstituirii vieții bisericești, al unui ținut « aflat la întretăierea dintre lumi».

Autorii au ținut să dedice această carte « poporenilor măgureni, creștinilor cu palmele bătătorite și cu fruntea arsă de soare (...) sufletelor anonime care au slujit și slujesc cu multă ardoare credința creștină mult binecuvatata».

Momentele întâlnirii cenaclului au mai adunat citirea « exercițiilor lirice » pe tema : «TIMPUL MEU», rostiri din creațiile proprii ale autorilor: Aurelian Antal («Necuvinte-Cuvant, Tu! Nichita», «Blaga»), Ana Maria Gîbu («Îmi amintesc ochii pe albastru»), Nicu Anton («Poeme»), Bara Haki Abdulbaki («Timpul»), Corneliu Drescanu («Introspecție la altarul Finanțării»).
«ALTFEL», în activitatea cenaclului a însemnat și supunerea spre dezbatere a scenariului «Petrecerea» scris de eleva Cristina Doroftei care s-a concretizat într-un dialog cuprinzător privind personajele, momentele acțiunii, dar mai ales limbajul.

Reținem în final o mărturisire de credință a poetului și pictorului Aurelian Antal: «Doresc să pun o cărămidă la cultura românească. Orice artist își dezvoltă un limbaj, care duce la elaborarea operei și care trebuie să fie un spectacol, în sine. Cuvântul, folosit în sonoritatea sa trebuie să fie articulat, vorbit, cu ecouri, iar obligația autorului este de a fi «etic» față de ceea ce face.» (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web