Joi, 15 februarie, începând cu orele 12.00, la Biblioteca Municipală Dorohoi s-a derulat, într-un cadru intim, lansarea cărții „Rost și rânduială în satul românesc” a sociologului ieșean Eugen D. Neculau (1900-1974).
Volumul editat de etnograful Marcel Lutic, împreună cu redactorul Petronela Cotea-Mihai, cuprinde tot ceea ce este mai important în opera etno-sociologică a autorului, textele fiind prezentate între anii 2018 și 2023 în rubrica cu același titlu de la Radio România Iași. Așadar, proiectul editorial este născut sub girul prestigioasei instituții media din capitala Moldovei.
Eugen D. Neculau este fondatorul Universității Populare de la Ungureni – Botoșani, instituție rurală de mare anvergură care a ființat în perioada 1927-1948, fiind, potrivit specialiștilor în domeniu, „un mare complex cultural-economic-gospodăresc, unic în toată țara”, care a prefăcut din temelii și pe toate planurile înfățișarea celor 12 sate de pe Jijia de sus. În plan științific, Neculau a studiat cu multă acribie și pricepere trecutul acestor sate din zona Ungureni, reușind să elaboreze monumentala lucrare Sate pe Jijia de Sus (având peste 5500 de pagini), rămasă în manuscris la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Iași.
Din 2003 încoace, o parte din opera sa a început a vedea lumina tiparului sub auspiciile Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” Iași și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. Volumul lansat la Dorohoi zilele trecute se înscrie în aceeași strategie de aducere în atenția specialiștilor, dar mai ales a marelui public, a operei științifice a unuia dintre cei mai originali sociologici români din ultimul veac.
Prezentarea cărții a aparținut publicistului botoșănean Traian Apetrei, editorul Marcel Lutic evocând personalitatea autorului și conturând resorturile mai profunde ale proiectului editorial. La reușita evenimentului au contribuit și elevatele intervenții ale colonelului în rezervă Emil-Teofil Bălteanu din Iași, un autentic prețuitor al valorilor arhaice, precum și cele ale Inspectorului Școlar General Bogdan Suruciuc și ale Părintelui Protopop Ionuț Apetrei.
Nu trebuie uitată contribuția importantă pe care a avut-o Marcela Munteanu, inimos bibliotecar și gazdă aleasă a lansării de carte, și Loredana Ciobanu, harnică inspectoare la disciplina Istorie în cadrul Inspectorului Școlar Județean Botoșani. De asemenea, momentul artistic de la final, care l-a avut în prim-plan pe profesorul Marcel Dupu și talentații săi discipoli, a încheiat rotund și în spirit tradițional un eveniment dedicat unei personalități puțin cunoscute a neamului românesc, cât și elogierii lecturilor de suflet folositoare.
Mulțumim tuturor celor care au ales să petreacă câteva ceasuri în compania operei lui Eugen D. Neculau, o personalitate care începe din ce în ce mai mult a fi asociată celor patru mari genii pe care le-a dăruit neamului nostru ținutul Botoșanilor!