Dorohoi News Logo

Cinci ani de parteneriat în sprijinul comunităților locale din Botoșani și Olt

BT_01

Parteneriatul iniţiat acum cinci ani între Fundaţia Pro Patrimonio și UiPath Foundation continuă neântrerupt şi pe parcursul anului 2024 în comunităţile de copii vulnerabile din jurul Casei George Enescu din Mihăileni și a Conacului Neamţu din Olari – monumente istorice din judeţele Botoșani și Olt. Peste 130 de copii vor fi implicați în activitățile educaționale și culturale desfășurate de cele două organizații în acest an. În paralel, continuă șantierul de restaurare a Conacului Neamțu.

Parteneriatul strategic între Fundația Pro Patrimonio și UiPath Foundation a debutat în 2020, la Casa George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani și, un an mai târziu, a fost extins în județul Olt, în comunitățile din împrejurimile Conacului Neamţu de la Olari. Colaborarea dintre cele două organizații are ca obiective crearea și consolidarea unor ecosisteme educaționale sustenabile în zonă și coagularea unor comunități active în jurul obiectivelor de patrimoniu. Astfel, s-au pus bazele dezvoltării și implementării unor programe și activități educaționale și culturale complexe, multianuale, adresate copiilor și tinerilor din ariile de intervenție.  

„Educație pentru Patrimoniu” este un program interdisciplinar desfășurat de Pro Patrimonio în comunitățile în care fundația desfășoară proiecte de salvare, conservare și reabilitare a patrimoniului arhitectural. Activitățile sunt organizate anual, sub forma unor ateliere practice și au ca scop educația și învățarea directă, prin experiment și creativitate, despre patrimoniul de arhitectură, memorie și identitate locală, natură, clădiri, relații între oameni și valori culturale. “Zilele Casei Enescu” (2020), “Școala de Peisaj, Artă și Sunet” (2021), “Povestea Satului Meu” (2022) și seriile de kituri “Patrimoniul la Pachet” sunt exemple de proiecte și activități care s-au desfășurat în anii precedenți la Casa Enescu și Conacul Neamțu și au implicat nu numai copiii și tinerii din zonă, ci și comunitatea locală. 

Pentru anul acesta, componenta de educaţie pentru patrimoniu se numeşte „Kit şi Caravană de Patrimoniu - Case și Comunități care Conlucrează” şi se desfăşoară cu activităţi lunare, kituri şi ateliere în cinci comunităţi în care Pro Patrimonio are intervenţii de restaurare. 

„Salt către Viitor” este un program educațional inițiat de UiPath Foundation derulat în mai multe județe din România, printre care și Olt și Botoșani. Prin acest program educațional, copii din familii vulnerabile - cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani – beneficiază de un pachet integrat de sprijin, cu scopul de a reduce riscul de abandon școlar și de a-i sprijini să-și atingă potențialul maxim. 

Intervenția presupune o abordare pe termen lung care are în vedere întregul ecosistem al copilului. Prin intermediul programului, copiii beneficiază de meditații săptămânale la limba și literatura română, matematică sau limba engleză pentru consolidarea cunoștințelor școlare. În completare au parte de activități educaționale diverse, bursă lunară, tablete cu acces la internet și aplicații educaționale, sprijin medical și psihologic. De asemenea, familiile primesc periodic pachete cu alimente, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și cărți. 

Fiecare copil din program participă la „Vorbitori inspiraționali”, „Clubul de conversație” și U&I Summer Camp, doar câteva exemple de alte activități reper care lărgesc copiilor orizontul cu privire la traseul lor profesional, îi stimulează să exerseze limba engleză prin activități interactive și le asigură cadrul necesar pentru dezvoltarea mai multor aptitudini, printre care comunicare eficientă, muncă în echipă, gestionarea emoțiilor, competențe digitale.

„Academia de Muzică pentru Copii” (2020) este un proiect de educație muzicală, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimonio cu sprijinul UiPath Foundation, care face parte din activarea culturală a Casei lui George Enescu din Mihăileni. Programul le facilitează copiilor și tinerilor din zonă dezvoltarea competențelor muzicale, studiul unui instrument, participarea la concursuri zonale și întâlniri cu artiști consacrați, care susțin recitaluri la “Concerte pe Siret”. Scopul cursurilor săptămânale nu este neapărat performanţa, cât formarea unei culturi muzicale și dezvoltarea personală prin intermediul muzicii. O nouă generație de copii din Mihăileni se va alătura programului în luna mai, anul curent.

Pentru a veni în sprijinul tinerilor care studiază pianul, în 2022, prin colaborarea dintre Pro Patrimonio și profesoara Diana Brătan, a fost lansat manualul „Introducere în ABC-ul muzical. Ghid pentru profesori și părinți”. Publicația a introdus, clar și concis, prin ilustrații grafice, noțiuni indispensabile pentru o bază muzicală solidă. Exemplarele tipărite au fost distribuite gratuit către profesorii și tinerii interesați, iar varianta digitală este în continuare disponibilă online în Biblioteca de Resurse Utile a Fundaţiei Pro Patrimonio.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web