Dorohoi News Logo

Superstiții şi tradiții străvechi de Vinerea Mare. Ce e interzis în Vinerea Patimilor. Se consideră păcat, dacă faci așa ceva

2

Anumite acțiuni sunt considerate „păcate”, dacă sunt făcute în Vinerea Mare, când Domnul nostru Iisus Hristos s-a răstignit. Se consideră păcat, dacă faci așa ceva!

Vinerea Mare are o importanță profundă pentru credincioșii ortodocși. Marchează suferința și moartea lui Iisus Hristos. Este un moment de profundă reflecție și rugăciune, în care ne amintim de suferința pe care Fiul lui Dumnezeu a acceptat-o pentru mântuirea omenirii.

Ziua este privită ca cea mai întunecată perioadă din Săptămâna Patimilor. În această zi, se face Denia Prohodului Domnului, o slujbă religioasă care aduce în memoria noastră trădarea lui Iisus Hristos de către Iuda, judecata lui Pilat și răstignirea Sa pe cruce.

În Vinerea Mare, în mod tradițional, credincioșii ortodocși țin post negru. Această practică este considerată o formă de recunoștință adusă lui Iisus Hristos pentru sacrificiul suprem făcut pentru noi.

În Vinerea Mare, se evită consumul de urzici și oțet, conform străbunilor. Urzicile și oțetul ne amintesc de suferințele lui Iisus Hristos: a fost bătut cu urzici în timpul răstignirii Sale, iar oțet i-a fost oferit să bea când a cerut apă.

Sunt însă şi alte superstiții şi tradiții transmise din popor, care se mai păstrează şi astăzi.

Unii oameni cred că dacă plouă în Vinerea Mare, vor avea parte de un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos.

În Moldova, mulţi merg să se tundă în Vinerea Patimilor, considerând că asta îi va feri de boli. În multe alte zone din România însă, superstiţiile spun exact contrariul. Cine se tunde în Vinerea Mare, riscă să piardă pe cineva drag.

Tot astăzi, se spune că se spune că nu e bine să coși, să speli și nici să faci curățenie.

Alte tradiţii vechi din popor spun că nu ar fi bine să sacrifici animale în această zi.

Unii oamenii mai respectă şi o altă tradiţie, care spune că este bine să afume cu tămâie pomii, pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunători.

Vinerea Mare. Este ultima vineri din Postul Mare. Ziua este cunoscută și drept: Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. În această zi, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web