Dorohoi News Logo

Pelerinaj la mănăstirile din zona Neamțului pentru elevii cu rezultate deosebite la Olimpiada de Religie

1

Protopopiatul Dorohoi a organizat în data de 11 mai 2024 un pelerinaj pentru elevii care au participat la Olimpiada de Religie și Olimpiada de Cultură și Spiritualitate faza județeană. Această inițiativă a avut ca scop nu doar recompensarea realizărilor lor, ci și ghidarea lor către cunoașterea vieții spirituale prin experimentare. Tinerii au fost însoțiți de către părinții profesori Marian Iftodi și Ciprian Șoptică, domnul profesor de religie Claudiu Zugravu și doamna profesor Anamaria Onofrei.

Pelerinajul a început cu un scurt popas la Cetatea Neamțului unde un ghid le-a vorbit tinerilor despre istoricul cetății și despre personalitatea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel mare și Sfânt, am vizitat încăperile încărcate de istorie și nu în ultimul rând Paraclisul cetății. Drumul nostru a continuat apoi cu vizite la mănăstirile Neamț, Sihăstria, Sihăstria Râșcăi și Cămârzani. În toate bisericile în care au intrat, copiii s-au închinat la icoanele făcătoare de minuni și la sfintele moaște apoi au intonat troparul Învierii sau cântarea ”Luminează-te noule Ierusalime” specifice perioadei pascale. Mulți dintre tineri au mărturisit că e pentru prima dată când au vizitat aceste mănăstiri și au rămas profund impresionați de frumusețea lor sau de trăirea viețuitorilor.

„Această excursie mi-a oferit ocazia de a descoperi ceea ce înseamnă viața în adevăratul sens al cuvântului, să trec de bariera pământească și să mă conectez cu esența divină. Astăzi, munții păreau să se încline în fața noastră, iar noi, la rândul nostru, ne-am închinat lui Dumnezeu cu umilință și recunoștință.”(Denisa-Nicoleta Sănăucianu cl. a X-a)

„O mănăstire este ca o insulă de liniște în mijlocul agitației lumii, unde sufletul găsește odihnă și pace.” Datorită acestui dar primit,am reușit să dedic minute prețioase sufletului meu; minute care m-au încărcat cu pace sufletească; minute care m-au adus cu un pas mai aproape de Dumnezeu. Prin aceste locuri sfinte, nu doar că am putut vedea dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de noi, ci El a rânduit ca noi să primim și scurte cuvinte de învățătură, care cu siguranță ne vor fi folositoare în calea pe care o vom urma.După această zi, sunt convinsă că voi reveni curând, alături de cei dragi, în aceste locuri pe care Dumnezeu ni le-a lăsat ca noi să avem un refugiu în care să ne întărim credința și să ne hrănim sufletul.”(Delia Nechifor cl. a XII-a)

”Am vizitat locuri minunate, cu mănăstiri și peisaje ca de poveste, care au lăsat în suflet liniștea și sfințenia locului. Am găsit două cărți captivante despre cât de minunată este purtarea de grijă a lui Dumnezeu și despre taina gândului bun, pe care aștept să le citesc descoperind frumusețea lecturii. A fost o zi frumoasă, cu încărcătură duhovnicească!” (Sofia Ioana Budacă cl. a VI-a)

„Am întâlnit copii deosebiți cu care am reușit sa leg prietenii. Locurile pe care le-am vizitat, fiecare în parte mi-au atras atenția în felul lor unic. Mănăstirile și bisericile vizitate au fost foarte frumoase, și în exterior, dar și în interior. Aduc mulțumiri domnului profesor Zugravu Claudiu pentru că fără sprijinul și încurajarea dumnealui, nu aș fi ajuns să particip la olimpiadă și astfel să mă bucur de acest pelerinaj.” (Elena Gafițanu cl. a VII-a)

Mulțumim Părintelui Protopop Apetrei Ionuț-Ștefan pentru frumoasa inițiativă de a organiza acest pelerinaj, pentru promovarea performanței școlare la disciplina Religie Ortodoxă, pentru dragostea, respectul și aprecierea de care s-au bucurat elevii cu rezultate deosebite din acest an școlar.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web