În data de 12 septembrie 2024, la Mănăstirea Gorovei s-a desfășurat un atelier formativ dedicat coordonatorilor de cercuri misionare din cuprinsul Protopopiatului Dorohoi.
Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin Sectorul de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, activitatea a venit în sprijinul președinților de cercuri misionare, părinți desemnați de chiriarhul locului pentru coordonarea activităților bisericești, misionar-pastorale, culturale și sociale: pr. Cătălin Ifrim, pr. Flavius Rus, pr. Valerică Butescu, pr. Marcel Ostafie, pr. Vlăduț Ciurciun, pr. Mihai Țigănescu și pr. Cosmin Pristavu.
Agenda întâlnirii, coordonate de pr. Mihai Zvorăște, inspector în cadrul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, și desfășurate în prezența părintelui protopop, Ionuț-Ștefan Apetrei, precum și a părintelui misionar, Bogdan-Ștefan Mihai, a cuprins patru sesiuni de lucru, respectiv: Noțiuni de moderare a unui grup, Explicarea noii metodologii a întâlnirilor Cercurilor misionare, Analiza sesiunilor de lucru din cadrul conferinței preoțești, Noțiuni de realizare a unui proiect misionar. Obiectivele atelierelor au fost generate de apariția noii metodologii de organizare a întâlnirilor cercurilor misionare, care va intra în vigoare începând cu anul 2025, precum și de Conferința preoțească de la Durău, organizată în toamnă, la care părinții coordonatori vor avea rolul de moderatori și facilitatori ai atelierelor.
„Veriga puternică este omul smerit, care înțelege viziunea, sensul și lucrarea Bisericii, are și bucurii și oameni împrejurul lui. Biserica din sat este poartă de intrare spre Împărăția cerurilor. Oamenii care au smerenie au și parohii frumoase, lucrare deosebită, familii, pace în suflet, mulțumire adusă din partea celor din jur. Parohia este o mare taină, un spațiu în care se învață discipolatul daca preotul știe să coordoneze, în care sunt daruri așezate în oameni și pe care preotul trebuie să le scoată la iveală. Omul care își face treaba și care iubește oamenii, care știe să dialogheze, să ofere și să primească, să îmbrățișeze și să iubească, să-i așeze pe ceilalți împreună, are o viață frumoasă", a evidențiat pr. arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune și stareț al Mănăstirii Bucium din Iași.
„Scopul cercurilor misionare este acela de intensificare a cunoașterii, trăirii și mărturisirii credinței ortodoxe de către preoți și enoriași. Organizate în conformitate cu Statutul de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române și detaliate în Regulamentul pentru organizarea și funcționarea Cercurilor misionare din Arhiepiscopia Iașilor, cercurile pastoral-misionare problematizează vocația slujirii preoțești, înviorându-o, readucându-o în itinerariul său. Prin reîmprospătarea cunoștințelor, prin uniformizarea slujirii Sfintelor Taine, a ierurgiilor și a Sfintei Liturghii se crează contexte de cultivare a dragostei și a colegialității dintre preoți prin conlucrare și împreună-mărturisire a Evangheliei în contemporaneitate. Mulțumesc părintelui protopop, părinților cordonatori pentru implicare și părintelui stareț arhim. Teofil Timișag pentru ospitalitatea și desfășurarea în condiții deosebite a activităților", a concluzionat pr. Mihai Zvorăște.