Dorohoi News Logo

Prima zi a ediției de majorat a Festivalului „Mugurelul” a debutat cu succes la Dorohoi - FOTO

Festivalul Mugurelul Dorohoi_I zi_02

În data de 28 septembrie a avut loc prima zi a celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Populară „Mugurelul” din Dorohoi. Evenimentul a fost deschis de primarul Dorin Alexandrescu, care a susținut un discurs emoționant, mulțumind în numele tuturor dorohoienilor, domnului Marcel Dupu pentru cei 40 de ani de muncă extraordinară alături de Orchestra „Mugurelul”. Domnul profesor Dupu a educat, instruit și dirijat generații de tineri talentați, contribuind semnificativ la promovarea muzicii populare și tradițiilor din județul Botoșani și din alte zone folclorice.

Juriul festivalului a fost alcătuit din specialiști de renume în domeniul educației muzical-coregrafice cât și și al culturii tradiționale românești, după cum urmează:
1.FODOR FLORIN, Conferențiar Universitar Doctor, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iaşi, director general Fly Music România - președinte
2.BOGDAN-GHEORGHE SURUCIUC, inspector școlar general, ISJ Botosani - președinte de onoare 
3.MIȘU BLANARU, profesor, dirijor si compozitor – Israel
4.MIHAI COTOS, profesor, maestru dirijor al Ochestrei Profesioniste a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” Suceava  
5.ION OLOIERU, profesor, maestru dirijor al Orchestrei Profesioniste „Rapsozii botoșanilor” 
6.LAURENȚIU URSACHE, profesor, realizator de emisiuni Radio-TV, managerul postului Folclor TV România
7.GEORGE VANVU– compozitor, realizator de emisiuni, coordonator muzical Radio Iași
8.PALADE LAURENȚIU, profesor doctor, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani
9.COSTACHE PETRU, profesor clasa canto, Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava – 
10.RĂU VALENTIN, director Casa de Cultură a Sindicatelor “Nicolae Iorga” Botoşani, coordonator al Ansamblului „Mărgineanca” 
11.DUPU MARCEL, director Clubul Copiilor Dorohoi, coordonator Orchestra „Mugurelul”

Înainte de începerea concursului propriu-zis, spectatorii prezenți la spectacol au urmărit prestația performantă a Orchestrei „Mugurelul”, în care, tinerii artiști au impresionat prin interpretări vocale și instrumentale de un nivel impresionant.

Participanți din zone folclorice diferite, au urcat pe scenă oferind momente pline de energie și voie bună. Ansamblurile, formațiile, grupurile vocale și soliștii, fie vocali, fie instrumentiști, au creat momente memorabile, transformând munca juriului într-o sarcină dificilă, dată fiind calitatea ridicată a prestațiilor.

Participanții primei zile de festival au fost:

 -Formația de dansuri populare „Vlăstarele lui Enescu” – Dumeni, comuna George Enescu
 -Formația de dansuri populare „Junii Suharăului” – Suharău
 -Formația de dansuri populare „Hermes” – Botoșani
 -Grupul vocal „Cununița” al Școlii Populare de Arte „George Enescu” – Botoșani
 -Fanfara de copii și tineri din comuna Corni
 -Ansamblul folcloric „Dobruneanca” – Dobrun, jud. Olt
 -Ansamblul de cântece și dansuri populare „Doina Chioarului” – Șomcuta Mare, jud. Maramureș
 -Ansamblul „Cununa Someșană” – Sângeorz-Băi, jud. Bistrița-Năsăud.

Festivaluri precum „Mugurelul” sunt de mare importanță pentru păstrarea și transmiterea tradițiilor românești. Ele oferă tinerelor generații o oportunitate de a descoperi și a se implica activ în promovarea folclorului, un simbol al identității noastre naționale. Aceste evenimente creează o legătură între trecut și viitor, asigurând continuitatea muzicii populare și a tradițiilor românești.

Duminică, 29 septembrie 2024, Festivalul „Mugurelul” va continua cu Parada portului popular, apoi pe scenă vor urca „mugurii de tezaur” din județul Botoșani acompaniați de Orchestra „Mugurelul” și Ansamblul de dansuri populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor „N. Iorga” Botoșani. Cunoscuta interpretă de muzică populară Andreea Haisan va încânta publicul dorohoian, apoi evenimentul va continua cu evoluția soliștilor vocali și instrumentiști. Seara se va încheia cu Gala de premiere. (Adelina A.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web