Dorohoi News Logo

Regal folcloric oferit de participanții la Festivalul Internațional „Mugurelul” 2024. Vezi laureații concursului - FOTO

A doua zi Festival Mugurelul 2014_044

A doua zi a Festivalului Internațional „Mugurelul” 2024 a debutat duminică, 29 septembrie, cu parada portului popular, apoi, spectacolul Orchestrei „Mugurelul” care a acompaniat soliștii vocali si instrumentiști „mugurii de tezaur” din județul Botoșani și Ansamblul de dansuri populare „Mărgineanca” al Casei de Cultură a Sindicatelor "Nicolae Iorga" Botoșani sub coordonarea maestrului coregraf Valentin Rău. Tot sub acompaniamentul Orchestrei „Mugurelul”, aceștia vor participa pe data de 9 octombrie la spectacolul „Tezaur folcloric” organizat după 18 ani la Botoșani de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și de Televiziunea Română pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani.

Festivalul a continuat cu recitalul interpretei de muzică populară Andreea Haisan, acompaniată, de asemenea, de Orchestra „Mugurelul”.

A urmat evoluția participanților prezenți la festivalul-concurs, copii și tineri care, sub îndrumarea porofesorilor coordonatori, au adus la Dorohoi adevărate nestemate sub forma melodiilor și a dansurilor populare, a obiceiurilor scoase din zestrea fiecărei zone folclorice a României, dar și din Ucraina și Republica Moldova.

Juriul format din specialiști în domeniul folclorului muzical-coregrafic și al culturii tradiționale românești a acordat premii și trofee pe secțiuni și categorii de vârstă.

La secțiunile soliști vocali și soliști instrumentiști, juriul a acordat următoarele premii. Click AICI! 

Spectatorii s-au  bucurat de evoluția soliștilor vocali și instrumentiști, al formațiilor și ansamblurilor de dansuri populare, al fanfarelor, grupurilor vocal-instrumentale înscrise în festivalul-concurs:
ANSAMBLUL „VLĂSTARELE LUI ENESCU” - Școala Gimnazială Dumeni, Botoșani
FORMAȚIA DE DANSURI POPULARE „JUNII SUHARĂULUI” - Școala Gimnazială nr. 1 Suharău, Botoșani
FORMATIA DE DANSURI POPULARE „HERMES” - Colegiul Economic Botoșani
GRUPUL VOCAL „CUNUNIȚA” - Școala Populară de Arte „George Enescu” Botoșani
FANFARA DE COPII „BĂLTEANCA” - Corni, Botoșani
ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI „DOBRUNEANCA” - Școala Gimnazială Dobrun, Olt
ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA CHIOARULUI” - Palatul Copiilor Baia Mare-structura Șomcuta Mare
ANSAMBLUL FOLCLORIC „CUNUNA SOMEȘANĂ” - Clubul Copiilor Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud
GRUPUL FOLCLORIC „ROMÂNAȘII” - Palatul Național al Copiilor București
ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUGURAȘUL” - Palatul Copiilor Brăila
FORMAȚIA DE DANSURI UCRAINENE „KOLOMEIKA” - Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, Suceava
FORMAȚIA INSTRUMENTALĂ „PRUTENII” - Școala de Muzică Ungheni, Rep. Moldova
ANSAMBLUL DE DANSURI „SÂRBA-N CIOBĂNAȘ” - Coarnele Caprei, Iași
ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORI DE BUSUIOC” - Liceul „Demonstene Botez” Trușești, Botoșani
GRUPUL VOCAL-FOLCLORIC „HUMOREANCA” - Clubul Copiilor Gura Humorului, Suceava
ANSAMBLUL FOCLORIC „CODRULEȚUL” - Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona
ANSAMBLUL DE CÂNTECE „PLAI BUCOVINEAN” - Casa de Cultură Godinești, Ucraina
ANSAMBLUL DE CÂNTECE ȘI DANSURI „CIOBĂNAȘUL” - Clubul Copiilor Rădăuți, Suceava

La ediția din acest an, trofeul pentru ansambluri din strainatate a fost obținut de FORMAȚIA INSTRUMENTALĂ „PRUTENII” - Școala de Muzică Ungheni, Republica Moldova.  Trofeul pentru ansambluri din România a fost atribuit ANSAMBLULUI DE DANSURI „SÂRBA-N CIOBĂNAȘ” - Coarnele Caprei, Iași.

Prezenți la eveniment, primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc au transmis mesaje de apreciere pentru organizatorii ediției din acest an și felicitări tuturor participanților. 

Evenimentul a fost organizat de Clubul Copiilor Dorohoi, sub egida Ministerului Educaţiei, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, al Consiliului Local Dorohoi și al Primăriei Municipiului Dorohoi, al Asociaţiei „Mugurelul” Dorohoi și al partenerilor tradiționali: Grădiniţa cu P. P. „Ştefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi, Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Dorohoi și a fost introdus în programul dedidact Zilelor Municipiului Dorohoi.

„La această ediție, ne-am bucurat de prezența unor participanți foarte bine pregătiți și de un juriu de elită. Doresc să mulțumesc pe această cale, coordonatorilor, membrilor juriului, colegilor mei de la Clubul Copiilor Dorohoi, partenerilor, sponsorilor, voluntarilor și tuturor celor care au sprijinit organizarea și desfășurarea Festivalului International „Mugurelul” 2024”, a declarat directorul festivalului, prof. Marcel Dupu.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web