Mai sunt puține zile până la Sfântul Crăciun, iar curând va începe postul. În ce zile vom avea dezlegare la pește și ce spune Biserica Ortodoxă Română (BOR) despre această perioadă a anului bisericesc aflați în rândurile următoare.
Postul Sfântului Crăciun va începe mai devreme în acest an
În acest an, postul Sfântului Crăciun va începe mai devreme. În mod normal, postul ar începe pe data de 14 noiembrie 2024 (joi), iar după sfânta slujbă de pe 25 Decembrie 2024 (miercuri), credincioşii vor putea iarăşi să mănânce lactate, ouă și carne.
Totuși, 13 octombrie 2024 va pica miercurea, adică într-o zi de post, ceea ce înseamnă că ortodocșii creștini vor renunța la carne, lactate, ouă și alcool din acea zi, urmând să se bucure de ele abia peste 42 de zile.
Ultima zi a postului Naşterii Domnului va pica pe data de 24 decembrie 2024 (marți), adică de Ajunul Crăciunului.
Ultima zi a postului Sfântului Crăciun ar trebui să fie mai aspră decât celelalte zile. În unele zone din România, se obişnuieşte să se mănânce grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5, 8-16). Tot în această zi, creștinii ortodocși îl așteaptă pe preot ca să le vestească Nașterea Mântuitorului, cinstind în acest fel marele praznic ce va urma.
În ce zile va fi dezlegare la pește?
Ortodocșii creștini vor putea mânca pește și icre 15 zile:
21 noiembrie (joi): (cruce roșie) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
23 noiembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii;
24 noiembrie (duminică): (cruce roșie) Sfinții Sfințiți Mucenici Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei;
25 noiembrie (luni): (cruce neagră) Sfânta Mare Muceniță Ecaterina;
30 noiembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României;
1 Decembrie (duminică): (cruce roșie) Sfântul Proroc Naum;
3 decembrie (marți): (cruce albastră) Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani;
4 decembrie (miercuri): (cruce neagră) Sf. Mare Mc. Varvara;
5 decembrie (joi): (cruce neagră) Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit;
6 decembrie (vineri): (cruce roșie) Sf. Ierarh Nicolae; (Moș Nicolae)
7 decembrie (sâmbătă): (cruce roșie) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș;
8 decembrie (duminică): (cruce roșie) Sf. Cuvios Patapie;
15 decembrie (duminică): (cruce roșie) Sf. Sfințit Mc. Elefterie;
Când putem începe să ascultăm colinde?
Oamenii sunt obișnuiți să asculte și să cânte colinde în această perioadă din an, dar și ele trebuie cântate numai într-o anumită perioadă.
În slujba din 21 noiembrie 2024, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, se cântă o cântare care ne anunță nașterea Lui Hristos: „Hristos Se naște, măriți-L…”.
De la această dată, oamenii pot cânta colinde până pe 1 ianuarie 2025. Sfinții Părinți au făcut o legătură teologică între sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Templu și Nașterea Domnului pentru a sublinia că Maica Domnului a fost aleasă să-L nască pe Fiul Lui Dumnezeu.
Pe scurt, colindele se cântă între 21 noiembrie – 1 ianuarie, dar se pot cânta și până pe 7 ianuarie (colinde specifice Anului Nou).