Duminica 18 decembrie, ora 18:00, la Sala Teatrului din Dorohoi in cadrul Concertului de colinde "La Vitleem colo-n jos", alaturi de corul „HARIS" vor mai evolua: corul psaltic "AGNUS" al Seminarului dorohoian, corul "Eclesia" al preotilor din Protopopiatul Dorohoi, grupul vocal al profesorilor de la Grup Scolar "Regina MAria" Dorohoi si grupul folcloric condus de dl. Adrian Rusu cu un buchet de colinde ardelenesti.
Craciunul sau Nasterea Domnului este Sarbatoarea prin excelenta a familiei si ne reaminteste in fiecare an despre dragostea imensa a lui Dumnezeu fata de oameni, de chemarea nobila a omului ca fiinta comunitara in comuniune si nu egoista.Suntem in anul dedicat de catre Sf. Sinod al BOR Sfantului Botez si Sfintei Cununii. Modernul, mondenul, comercialul n-au ce cauta in simbolistica acestei Sarbatori. Nu e discriminatorie aceasta idee. Ea doar atrage atentia ca in multitudinea de reclame si abundenta materiala iluzorie creata de acestea, Pruncul-Hristos este sufocat de acerba goana dupa o asa zisa bunastare. Plasme, masini de spalat, lcd-uri, limuzine sau masini sport de sute de miide euro, etc.- nu fac decat sa ne instraineze de propria fiinta si sa ne insingureze intr-un pustiu dezolant.
Spiritul Craciunului de care se vorbeste atat de des, nu e altceva decat o stare sufleteasca propice aderarii individului la bucuria Cosmica provocata de Nasterea Domnului. Colindele noastre stramosesti sunt un modde a ne regasi in fiecare veac sau an identitatea crestina curata, candida si jertfelnica deopotriva. Alaturi de intregul tezaur liturgic si folcloric al Neamului Romanesc si al Bisericii Stramosesti, colindele se inscri in miscarea de rezistenta in fata a tot ceea ce este strain
de fiinta acestui popor. Ele ne indeamna la solidaritate si ne aminteste ca suntem cu totii Romani, in aceeasi Tara, cu aceleasi drepturi si cu aceleasi idealuri nobile ca si pana acum.
Nu colindam rom. rom, telecom, nici parale, nici canale, nici "craciunite dezgolite", nici noian de orgolii de orice fel. Colindam sufletul curat si bun al Romanului care-si pastreaza nealterata frumusetea data de Dumnezeu, care stie sa se roage pentru toti, care poate sari in ajutorul celuilat chiar daca este el insusi ranit, obosit sau umilit, care stie sa ierte si sa lupte in acelasi timp pentru mantuire, neuitand sa-si apere demnitatea lui si a celor dragi.
Sarbatori fericite tuturor Romanilor! Pr. Prof. Muha Constantin - directorul Seminarului Teologic Liceal "Sf. Ioan Iacob" din Dorohoi (DorohoiNews.ro)