Dorohoi News Logo

Cenaclul Editor (FOTO): (RETRO) PROIECTIE - A CITI / A SCRIE

Cenaclul Editor 40

Craciunul, „Sfantul Stefan” si sarbatorile conexe, asigura pentru dorohoieni cadenta consumista, laolalta cu inevitabila incepere a anului 2012…O situatie aparte, de perceptie a timpului, de a canta mai mult harul si mai putin darul, o reprezinta, insa, intalnirile Cenaclului dorohoian “Editor”. Redactia Dorohoi News a zabovit pentru a cunoaste mai bine aceasta stare – despre care am mai scris – la ultima intalnire literara din 2011.

Nu vom spune ca, la Casa Municipala de Cultura, vine numai lume educata sau ca vin numai tinere talente, ci dimpotriva sunt multe tipare prezente sub acelasi acoperis, dar care impart aceeasi pasiune pentru scris. Eliberati de sevrajul rutinei si al limitelor de la nivelul societatii, membrii cenaclului si invitatii se “coboara intr-un spatiu al libertatii de exprimare literara, neglijand pe cei care sufera de prejudecati”.

Am intrebat mai multi participanti la ultima intalnire din anul 2011:
1.“Cum activitatea literara si culturala a Cenaclului Editor, din anul 2011 ?”
2.“Care va sunt asteptarile in ceea ce priveste promovarea creatiei literare dorohoiene, prin acest cenaclu, in anul in care vom intra ?”

Am consemnat urmatoarele raspunsuri:

CIPRIAN VOLOC – scriitor
1.În 2011 Cenaclul Editor s-a descoperit cu adevărat, sieși și celorlalți. Un an care, la începutul său, nu anunța mare lucru, deși intențiile ședinței inaugurative de la finalul lunii decembrie 2010, organizate de către Nicu Anton, erau curajoase. În cele din urmă, viața a bătut filmul, dacă e să parafrazăm cunoscuta zicală, Antologia Anului 2011 a Cenaclului Editor constituind ea însăși mărturie convingătoare, în acest sens.
2.Generațiile se schimbă repede, în Dorohoi. Absolvenții liceelor pleacă și nu mai revin, în oraș. Nu există decât la nivel formal o continuitate a vieții literare dorohoiene. Pe de altă parte, dorohoienii adulți manifestă un slab apetit pentru literatură, dovadă participarea slabă la cenaclu, deși în 2011 acesta a beneficiat de publicitate constantă pe cea mai importantă publicație on-line a municipiului, DorohoiNews.ro.  Dată fiind această situație socială, de ruptură și de discontinuitate, consider că nici nu e de dorit închegarea unui grup literar unitar, la Dorohoi. Un nucleu există, și el e valoros, pe el putându-se calchia spiritele tinere, dornice de formare. Dar ceea ce e cu adevărat important este SPIRITUL cenaclului, perpetuarea lui. Deschiderea față de vocile noi, experimentele noi, curajul de a reîncepe, în permanență, totul de la zero.  Și, bineînțeles, imortalizarea momentelor de inspirație în mult asteptata Antologie a anului 2012, care e de dorit să apară înainte de luna octombrie, când se sărbătoresc Zilele Orașului Dorohoi.

NICU ANTON – moderator cenaclu
1.Cenaclul Editor a evoluat surprinzator transformandu-se intr-un pol important al vietii culturale dorohoiene. Cenaclul s-a transformat intr-un cerc de prieteni cu idei marete, idei proprii si imi vine greu sa cred ca nume ca Cristi Avram, Andreea Tudose sau Diana Dupu vor trece neobservati prin literatura romana.
2.Cenaclul Editor este o prioritate personala si daca am reusit promovarea acestuia pe plan local, ca principalul nucleu literar din Dorohoi, as dori sa il impunem pe plan judetian si national. Sper sa reusim editarea mult doritei reviste a Cenaclului si cu ajutorul DorohoiNews sa sadim cat mai mult “samanta” creatiei literare in randul pasionatilor de frumusete a ideilor.

CORNELIU DRESCANU – profesor
1.Incerc sa scriu cate ceva despre activitatile cenaclului sub impresia carora sunt in aceste franturi de timp…(Cat de lungi ?, Cat de…timp ?). Intalnirile de duminica au reprezentat ocazii de a combate blazarea, motivand scrisul si incurajand nobletea de a inota impotriva curentului, generat de climatul devalorizarii: totul in jurul nostru fiind anticultura, contracultura, informatie, reclama, seductie mediatica, stereotipie, forme repetitive, simulacre si artificii…
2.Bineinteles, dorim ceva vizibil, aspirand la un spatiu extraliterar al inspiratiei, extins, provocator, in care spectacolul poeziei de exemplu, sa se delimiteze de stapanirea artificialitatii, a pozei goale. Cenaclul Editor, prin sedintele sale, poate oferii trairi estetice si trairi etice, insufland un aer si mai dinamic, si mai performant, pentru o reevaluare a raportului lectura – scris (cititul sa redevina placere, iar scrisul – o intoarcere spre sine).

BARA HAKI ABDULBAKI - profesor
1.In general a fost buna, dar este loc si pentru mai bine !
2.Diversificarea ideilor pentru dezbateri,
            De invitat profesorii de limba romana,
            Deasemenea, invitati dintre elevii interesati, din scolile dorohoiene,
            De studiat unele scrieri ale poetilor sau scriitori romani,
            Traducerea unor poezii ale poetilor straini, europeni sau din alte parti.

ANISIA LUMINITA – bibliotecar, Biblioteca Municipala Dorohoi
1.Ce bine ca esti ! Cenaclule Editor. Aici fiecare se poate regasi si poate gasi suflete implicate emotional in cultura Dorohoiului. Felicit autorii care au scris poezie si pe cei care au lansat poemele in volume.
2.Pentru mine cultura Dorohoiului a devenit de cativa ani un punct central.Impreuna cu dl. Mandachi am luat initiative de a ne intalni cu iubitorii de istorie locala, de a aduna diverse informatii de la personae care detin documente, fotografii, etc.(dialogul cu aceste personae fiind deschis in cadru cenaclului); a promova creatia literara a diversilor scriitori dorohoieni de-a lungul timpului; prezentarea (evocarea) personalitatilor nascute in Dorohoi si imprejurimi; aniversari culturale dorohoiene.

DOROFTEI CRISTINA – eleva
1.Din punctual meu de vedere Cenaclul Editor a evouat sau….doar mi se pare, deoarece inainte sa vin aici am lecturat cartea intitulata “Antologia anului 2010” (a Cenaclului Editor), deci raspunsul este “DA”.
2.Personal, in anul 2012 am asteptari mari la Cenaclul Editor, deoarece fiercare evolueaza si normal ceea ce compun evolueaza, devine mai interesant si cu mai multa candoare.

ROTARIU CARLA-DOROTHEEA – eleva   
1.Un cenaclu in care te simti ca in familie; acest sentiment care este unic si iti da posibilitatea de a te exprima liber, fara inhibitii, fara trac; astfel vad eu acest cenaclu, aceasta familie in crestere.
2.Sper ca si in anul 2012 sa continue acest impuls spre cunoasterea orasului Dorohoi, oras ce merita atentie, oras in care se nasc oameni incredibili.

ANA MARIA GIBU – eleva
1.Intalnirile saptamanale in cadrul Cenaclului Editor din acest an au fost benefice tuturor, cred eu. In acest an intr-adevar am aflat multe lucruri noi despre creatia literara, mi-am dezvoltat si mi-am schimbat stilul de a scrie. Cenaclul Editor este o rampa de lansare.
2.Printr-un blog al cenaclului putem promova creatiile literare dorohoiene.

MIRAUTI ALEXANDRU – elev
1.Intalnirile de cenaclu le vad ca un ritual magic care isi dezvolta sufletul, sentimentele si psihicul. Aici tu vii cu acel inceput de vraja, de ritual, iar aici, cu ajutorul unor oameni intelepti ritualul continua.
2.Aparitia unor concursuri…incercarea unor aplicatii variate…


DUPU IOANA NICOLETA - eleva
1.In cadrul Cenaclului literar din acest an, am invatat sa imi scriu toate gandurile pe foaie si sa dau frau imaginatiei. Imi place faptul ca se pastreaza anumite ritualuri si de asemenea modul in care facem totul impreuna, ca o familie.

2.Prin aceste cenaclu in anul 2012 as vrea sa fie publicate si anumite filmulete si inregistrari din cadrul sedintelor. Stiu ca in trecut se facea acest lucru si as vrea sa se mai continue cu aceasta idee.
MARIUS GIRADA – baiatul care avand un handicap fizic de gradul I, tasteaza la calculator cu nasul

1.Din cauza handicapului, nu am reusit sa merg la scoala, dar dorinta de a acumula cat mai multe cunostinte, o am de mic. Religia imi place de mic si la un moment dat, am dorit sa creez si eu asa cum aud ca au facut cei ce ii ascult mereu. Imi place sa scriu versuri si am compus 31 de poezii majoritatea religioase. Pe 24 Mai 2011 am fost invitat de d-nul Profesor doctor in filozofie Ciprian Voloc sa particip la Cenaclul Editor. A fost unul dintre cele mai frumoase evenimente din viata mea, cand cartea mea de poezii, a fost analizata si apreciata de cei mai mari oameni de cultura ai Dorohoiului. Cu acest prilej, am fost invitat sa fiu co-autor cu cateva poezii la cartea Antologia Dorohoiului. Bucuria mea a fost enorma, ca am putut fi co-autor la aceasta carte alaturi de oameni de valoare din orasul Dorohoi. Datorita bolii nu am putut participa activ la sedintele Cenaclului Editor, dar, am numit anul 2011, anul cu cele mai multe realizari pentru mine.

2.Incerc sa scriu o carte religioasa despre patimile Domnului nostru Iisus Hristos cu titlu; SCOALA SAPTAMINII PATIMILOR, in care vreau sa arat importanta pentru noi a jertfei pe Cruce a Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Cartea cuprinde texte din Sfanta Scriptura, urmate de comentariile mele si la finalul fiecarui capitol voi scrie o mica rugaciune. Vreau ca in anul 2012 sa imi indeplinesc acest “vis” iar voi prietenii mei din cenaclu sa ma ajutati indrumandu-mi pasii, corectandu-ma, incercand sa ma intelegeti, intrucat, in luna Iunie am dat cateva teste pentru clasa intai si din toamna fac clasele a doua, a treia si a patra in anul scolar 2011-2012. (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web