Dorohoi News Logo

Ansamblul folcloric „Hora”, din Văculeşti - VIDEO/FOTO, prezent la Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă

Datini de Anul Nou_Hora Vaculesti_01

Ansamblul folcloric „Hora”, din comuna Văculeşti, coordonat de preşedintele organizaţiei PSD, Sorin Gânga a reprezentat zona Dorohoiului la Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Porniţi Plugul, Feţi Frumoşi” de la Vatra Dornei. Cea de-a XV-a ediţie s-a desfăşurat joi, 29 decembrie a.c. începînd cu ora 10.00 şi a fost organizată de Primăria municipiului Vatra Dornei împreună cu Fundaţia Culturală „Dorna Dorului” şi Casa de Cultură „Platon Pardau”.

La festival au participat aproximativ 28 de ansambluri artistice reprezentative de datini şi obiceiuri populare de iarnă, grupuri de colindatori, urători, formaţii de căiuţi, jocul caprei, jocul ursului, jocul cerbului, dansul măştilor, steaua, sorcova şi alte obiceiuri tradiţionale de iarnă. Parada s-a desfăşurat pe traseul Biblioteca „G. T. Kirileanu” - Primăria Vatra Dornei, iar pe strada Mihai Eminescu a avut loc Parada portului popular, prezentată de formaţiile artistice participante.

„Am înfiinţat acest ansamblu deoarece vreau să duc mai departe tradiţia din Văculeşti şi să arăt oamenilor cum se petreceau iernile la noi în comuna acum cîţiva ani”, a declarat Sorin Gânga, coordonatorul ansamblului „Hora.”

Formaţia alcătuită din 105 membri a fost întemeiată în 2010 şi a participat la festivaluri din Bacău şi Botoşani. Astăzi, 31 decembrie începînd cu ora 15.30 va participa la manifestările din cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de la Dorohoi. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web