Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: Zarvă în livada de guave

LECTURA DE WEEKEND

Titlu: Zarvă în livada de guave

Autor: Kiran Desai (n. 3.09.1971)

Anul apariţiei: 1998


Scurtă prezentare: Nu ți s-a întâmplat niciodată să simți că ai putea scăpa de problemele cotidiene urcându-te într-un copac? Cel puțin ai avea o altă viziune… Această metodă o încearcă și Sampath Chawla, personajul cărții puse în discuție. Numai că el îi dă o notă destul de gravă și se ajunge la o situație mai mult decât îngrijorătoare.

După ce încurcă socotelile șefului său care tocmai se căsătorește, după ce analizează părerea tatălui său despre el, după ce ajunge la ideea că nici măcar mulțumire de sine nu există, Sampath hotărăște să facă ceva demn a fi apreciat: se cațără într-un arbore de guavă, la marginea orașului Shahkot (India). În acest oraș, oamenii îndeplinesc diferite ritualuri pentru a aduce musonul și ploaia. Se pare că arborele i-a impregnat din experiența sa seculară, întrucât adolescentul acum vorbește numai în pilde și proverbe, cuvintele rostite căpătând o dublă profunzime.

În timp ce mama lui Sampath, doamna Kulfi, făcea o obsesie pentru gătit, testând cele mai năstrușnice rețete și ingrediente, tatăl acestuia, domnul Chawla își descoperă un dezvoltat simț al marketingului: face din noua casă a fiului său un bun lăcaș de pelerinaj, iar Sampath poartă amprenta unui clarvăzător. Toată această afacere se înscrie însă pe linia falimentului în momentul în care micul univers al lui Sampath este invadat de un grup de maimuțe alcoolice care îi vor schimba viața.

Astfel, opera poate fi considerată o satiră a adolescenței, a incompetenței oficialităților sau a obiceiurilor cotidiene. Scriitoare contemporană, Kiran Desai încearcă o altă metodă de rezolvare a problemelor adolescentine care dau atâtea bătăi de cap. Nu e genul de carte care să-ți ceară mult timp, multe resurse, dar începută, vrei să-i afli continuarea și finalul. Împletește elemente de comic pe de o parte, elemente de dramă pe de altă parte, iar forma finală e cartea care merge perfect lecturată după o sesiune urâtă!

Citat: ”Maimuțele se distrau aruncând cu alune în capetele polițiștilor.”, ”Hotărâți și cu un scop bine stabilit, membrii familiei Chawla trăncăneau și țipau în sus, spre frunziș. Într-un târziu, la capătul cel mai îndepărtat al desișului de guave, chiar lângă zidul dărăpănat ce mărginea pădurea, îl descoperiră pe Sampath în copacul lui, stând și mâncând o guavă, cu picioarele atârnând în golul de sub el.”, ”Dintr-odată, aerul era încremenit. Păsările zburară înapoi spre pădure, penele plutiră încet în urma lor.”

“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web