Dorohoi News Logo

Cu Eminescu, printre solfegii enesciene

Muzeul George Enescu - Cenaclul Editor 01

Manifestarile culturale dedicate Poetului National au continuat la Dorohoi, prin desfasurarea la Muzeul George Enescu a actiunui „Eminescu – Enescu, portrete spirituale”.

Evenimentul, desfasurat sambata, 21 ianuarie 2012, a oferit posibilitatea apropierii cu sufletul si gandul de titanii creatiei romanesti, Eminescu si Enescu, demersul cultural constituindu-se intr-un indemn la a cauta si mai mult verbul sau muzica geniala, incrustate in inima si in constiinta romanilor de pretutindeni, daltuite in coloana infinita a nemuririi.

«Am inceput saptamana cu Eminescu si o incheiem cu Enescu, pentru a demonstra ca este nevoie, mai mult ca oricand, de Luceafarul poeziei romanesti, de lumina poeziei sale, care ne tine verticalitatea si demnitatea pe acest pamant», a spus in deschidere Lidia Alexie, muzeograf la institutia culturala organizatoare.

Actul cultural a constituit, pe acorduri din «Poema romana», locul unui recital de muzica si poezie sustinut de membrii cenaclului «EDITOR», cu creatii proprii ale autorilor Nicu Anton, Aurelian Antal, Ana Maria Gibu, Ioana Dupu a comunicarii din spatiul literar «Profunzimea intuitiei lui Eminescu», prezentata de Corneliu Drescanu si a minirecitalului grupului folk «Laconia» sub coordonarea artistica a prof. Vasile Timofte.

Actiunea, inedita prin tematica, a inclus active dezbateri privind operele variate si complexe ale celor doi geniali creatori, similitudinile dinstre acestea, traduceri de lirica eminesciana in limba araba semnate de Bara Abdulbaki si un colaj de desene cu titlul «Eminescu, in grafica», realizat de elevul George Boghian (clasa a-XIII-a) indrumat de prof. Corina Irimia, de la Grupul Scolar «Alexandru Vlahuta» din Dorohoi.

«Creatia eminesciana invinge timpul. Prin ea Eminescu a adus o limba noua, mereu proaspata, iar Enescu o muzica universala, amandoi fiind modele si repere cu un univers comun de motive : timp si spatiu national, padure, ape, doina, vis, melancolie, dragoste», a remarcat in finalul manifestarii culturale, pentru Dorohoi News, cunoscutul artist plastic Aurelian Antal. (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web