Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: Jurnalul unei iubiri

lectura de weekend

Titlu: Jurnalul unei iubiri (cu titlul original ”The Notebook”)

Autor: Nicholas Sparks (n. 31.12.1965)

Anul apariţiei: 1996

Scurtă prezentare: Într-un interviu cu autorul poveștii de dragoste, la întrebarea ”Credeţi că acest fel de dragoste există în viaţa reală?”, Nicholas confirma cu vehemență realitatea acestui fenomen, argumentând că dovezile se găsesc la orice pas și că trebuie să crezi cu adevărat în el pentru a-l putea simți și trăi prin el. Opera este inspirată din povestea bunicii soției sale care a trăit o iubire asemănătoare celei țesute în rândurile cărții sale ”Jurnalul unei iubiri”.

Pe scurt, narațiunea îi are ca personaje principale pe Noah Calhoun și Allie Nelson; întors acasă din al Doilea Război Mondial, Noah este bântuit de imaginile unei ”iubiri de-o vară” alături de o frumoasă pictoriță pe nume Allie, cu paisprezece ani în urmă. Aceasta este logodită acum cu un alt bărbat cu care urmează să oficieze căsătoria doar în câteva săptămâni; însă, viața îi readuce din nou împreună, întâmplător. Prăpastia dintre lumile lor este mult prea mare pentru a o putea ignora însă după multe inconveniente reușesc să-și construiască o lume doar a lor, cu mize mult mai mari.

Rezultatul este un profund portret de dragoste, cu schimbări fundamentale care ne mișcă pe noi, cititorii. Și poate că elementul care îi dă atât de multă strălucire este rama care conturează ideea romanului; pentru că această poveste de dragoste este doar o piesă dintr-un puzzle: nararea se face în momentul în care, cei doi tineri visători, Allie și Noah, ajunși la vârste destul de înaintate, se află într-un azil, grav bolnavi. Allie suferea de alzheimer iar soțul acesteia, Noah, îi reamintește în fiecare zi această poveste frumoasă de dragoste a doi tineri frumoși, cu același calm și aceeași dragoste.

Opera este un roman clădit cu încredere în gândul că viața încă mai poate fi traită sub semnul iubirii. Sparks știe foarte bine să facă lucrurile simple, oamenii obișnuiți să strălucească  și, deasemenea, să dea valoare sentimentelor și emoțiilor, încât fiecare cititor să prețuiască valorile fundamentale – familia, natura, iubirea aproapelui.

Citat: ”Apusul, mi-am dat eu seama atunci, este numai o iluzie, pentru că soarele este ori deasupra, ori dedesubtul orizontului. Şi asta însemna că ziua şi noaptea sunt îngemănate într-un fel în care puţine lucruri sunt; nu pot exista separat şi totuşi nici laolaltă.”, ”Nimic nu se poate pierde vreodată: nici nașterea, nici identitatea, nici forma, niciun obiect pe lumea asta, nici forța, nici viața, nici alt lucru vizibil ; trupul greoi, rece – cenușa din alte focuri, se va aprinde din nou, așa cum se cuvine.”, ”Fii liniștit, simte-te în voința ta când ești cu mine, nu te voi părăsi decât atunci când soarele se va stinge, când apele vor refuza să mai susure, frunzele să-ți foșnească…”, ”Cum ar fi, îmi amintesc, să fim veşnic împreună şi totuşi despărţiţi pentru totdeauna.”

“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web