Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: Întâlnire cu moartea

lectura de weekend

Titlu: Întâlnire cu moartea (cu titlul original Appointment with Death)

Autor: Agatha Christie (n. 15.08.1890, d. 12.01.1976)

Anul apariţiei: 1938

Scurtă prezentare: Adevărul este că romanele polițiste nu reprezintă cea mai plăcută lectură pentru mine, dar ca să putem face paralele trebuie să încercăm din toate câte un pic, nu? Și apoi, ar fi păcat să nu încerci măcar o scriere a unui așa nume, Agatha Christie.

Membrii familiei Boynton (doctorul Gerard, domnișoara Sarah King, Jefferson Cope, Lady Westholme și domnișoara Pierce) hotărăsc să-și petreacă vacanța în Țara Sfântă, Ierusalim.  Accentul acțiunii cade pe comportamentul doamnei Boynton, “cea mai detestabilă ființă pe care detectivul (Poirot) a întâlnit-o vreodată “. Caracterizarea i se potrivește perfect, întrucât își satisface setea de putere și tirania prin proprii nepoți și copii.

Totul capătă o aură ciudată, misterioasă, din moment ce matroana, bătrâna Boyton coordonează orice mișcare prin puterea minții. Sunt conturate diferite relații ciudate între o tânără absolventă a facultății de medicină și un nepot sau între doi dintre nepoții bătrânei.

Partea a doua a romanului se concentrează pe moartea acestei bătrâne, eveniment pus pe de-oparte în sarcina vârstei destul de înaintate pe care doamna Boyron o avea și a drumului destul de anevoios în tabără, sau în vina oricărui alt membru al familiei, întrucât doctorul Gerard a depistat lipsa unei seringi și a unei cantități de otravă. Binecunoscutul detectiv Hercule Poirot, chemat de colonelul Carbury va elucida misterul în mai puțin de 24 de ore. Probabil orice iubitor de senzație, de roman polițist sau thriller va putea afla făptașul lecturând cele 250 de pagini în timpul în care Poirot a aflat cauza morții.

Poate că nu teama, caracterul dur de a înfrunta viața, dorința de a afla ce se află dincolo de rândurile Agathei, sau modul în care aceasta le înșiră pentru a face totul mai palpitant este cel mai important, ci ideea ce reiese din spusele autoarei: ”Îmi place sa trăiesc. Am fost câteodata sălbatic, disperat, grav de nefericită, împovărată de tristeţe, dar dincolo de toate acestea ştiu că a fi pur şi simplu vie este un lucru formidabil.”

Citat: “Îmi place sa trăiesc. Am fost câteodata sălbatic, disperat, grav de nefericită, împovărată de tristeţe, dar dincolo de toate acestea ştiu că a fi pur şi simplu vie este un lucru formidabil.”, ”M-au impiedicat astazi sa intru undeva fiindca aveam o rochie fara maneci, spuse ea mahnita. Se pare ca Atotputernicului nu-i plac bratele mele, in profida faptului ca el le-a creat.”, ”"Poti spune o minciuna, doua sau trei - sau chiar patru -, dar nu poti minti tot timpul." ”

“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!”
(cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web