Titlu: Mîine (Cu titlul original ”Tomorrow”)
Autor: Graham Swift (n. 4 mai 1949)
Anul apariției: 2007
Scurtă prezentare: Dacă mâine ar trebui să dezvălui un secret care va schimba viața celor din jurul tău, care ar fi lucrurile pe care le-ai face în această noapte? Paula Hook, protagonista mărturisirii alege să creeze o confesiune, atât pentru ea, cât și pentru noi, cititori ai scrierilor britanice.
Forma pe care o ia povestirea Paulei este cea a unui discurs interior adresat copiilor și soțului său, Mike narând astfel trecutul său și al familiei sale. Actul narativ al acesteia este plasat într-un timp exterior de tranziție, iar titlul este un simbol pentru ceea ce numește legătură între trecut și viitor, între adevăr și dorință. Acest discurs va fi transpus în cuvinte externe de către Mike, mâine, un mâine dincolo de limitele grafice ale romanului, un mâine reprezentând momentul ales de cei doi soți pentru a le dezvălui copiilor adevărul despre propria identitate biologică (gemenii sunt rezultatul inseminării artificiale).
Ca și în alte romane ale sale, Graham Swift se folosește de un joc complex al perspectivelor (temporale, spațiale, subiective, cognitive, emoționale, comportamentale) pentru a crea identități. Mai mult, aceste identități sunt surprinse într-un proces constant de construire și de autodefinire. Maestru în dozarea acţiunii, Graham Swift construiește cu migală un mister ce va glisa lent şi tensionat spre mîine, prin filtrul unei conştiinţe care caută răspunsuri la un nivel existenţial profund, dincolo de suprafaţa vizibilă a evenimentelor propriu-zise.
Finalul firului epic ar putea lua oricare altă formă, iar secretul ar putea fi reprezentat de oricare din ideile pe care tu le-ai propus pe parcursul lecturii. Important este să poți simți emoția evenimentului ce va avea loc ”mîine”, să fii pregătit pentru ”moment” și să ai un plan de rezervă.
Citat: ”Mai pricepul la artă decât la viață – asta cred că ar mărturisi Simon despre sine însuși, dacă ați îndrăzni vreodată să-i zgândărâți coarda cea mai sensibilă, să-l împungeți în plexul solar al negustorului de artă din el.”, ”Corabia viitorului nostru, care acum include și șaisprezece ani din trecutul vostru, a fost lansată în acea zi și a fost botezată, firește, cu șampanie.”, ”Ceea ce vor toți părinții de la copiii lor e, probabil, să simtă din nou acea profundă, întinsă și aproape nemișcată încetineală a timpului. Încă o înghițitură din savoarea ei dulceagă, vă rog!”
“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro