Dorohoi News Logo

Obiceiuri şi superstiții: Ce nu ştiai despre Duminica Floriilor

florii

Cu o săptămână înaintea Patimilor Sale, Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, pe un asin, înconjurat de cei 12 Apostoli ai săi. Mulţimea l-a întâmpinat cu ramuri de curmal, recunoscându-l ca fiind adevăratul Mântuitor. În Duminica Floriilor, în diferite zone ale ţării încă se respectă încă diferite tradiţii. De exemplu, fete care vor să se mărite îşi scot zestrea la soare pentru a-şi chema ursitul.

Din această zi, biserica oficiază în fiecare seară Deniile, în amintirea zilelor din Săptămâna Patimilor, credincioşii petrecându-l prin slujbe pe Iisus pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, scrie sfatulparintilor.ro. Iată câteva obiceiuri strâns legate de Duminica Floriilor:

În Duminica Floriilor oamenii merg la biserică având ramuri de salcie, care sunt sfinţite şi puse la icoane. Se zice că nu e bine să arunci ramurile vechi, dacă nu ai adus altele noi. Ramurile de salcie se pun la pomii fructiferi să rodească, la stupi, să fie binecuvântate albinele, la şale pentru a scăpa de durerile de spate. În unele locuri există obiceiul ca părinţii să-şi atingă copiii cu ramurile de salcie aduse de la biserică pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Se spune că cine mănâncă peşte în Duminica Floriilor se va lecui de orice boală. Tot ce se găteşte din peşte în această zi are puteri tămăduitoare. Cine se va spăla pe cap în Duminica Floriilor va albi peste noapte.

De asemenea, în multe zone este împământenită credinţa că aşa cum va fi vremea în Dumica Floriilor, aşa va fi şi în ziua de Paşti. Sursa: sfatulparintilor.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web