Titlu: Conflict și comunicare
Autor : Constantin Dupu
Scurtă prezentare: Ideile de la care autorul pleacă în înfiriparea unei pledoarii destul de constructive pentru o temă atât de consacrată de-a lungul omenirii, conflictul complementar comunicării sunt : în primul rând, noi, ca și reprezentanți ai unei comunități sociale, ne vom afla tot timpul în conflict, într-un fel sau altul, cu noi înșine sau cu cei din jur; dacă acest conflict ne face mai receptivi la nevoile celor din jur, la ceea ce suntem și cine suntem, mai deschiși pentru comunicare, cunoaștere și pentru a învăța din greșeli, el nu poate fi decât benefic în cele din urmă. În cel de-al doilea rând, a conștientiza conflictele noastre interioare, spune autorul, înseamnă a căuta soluții și chiar a descoperi propriile noastre metode pentru a ieși dine le. În cele din urmă, când cineva știe ce are de făcut și trece la rezolvarea propriilor probleme, începe eliberarea sufletească, recăpătarea puterii de muncă și capacității de a lua decizii, și, de ce nu, o trăire plenară.
Cunoscut nu numai pentru tenta psihologică pe care o emană scrierile sale, dar și pentru direcția religioasă pe care acestea o urmează, Constantin Dupu încearcă să te pună față în față cu diferite divergențe ale universului în care trăiești și pe care le atingi de la moment la moment (prin exemple puerile, clasice) – așa-numitele conflicte. Mai mult, încearcă să-ți arate direcția dinspre și înspre care încerci să glisezi, o tentativă de rezolvare, ceea ce cu toții o numim printr-un singur cuvânt – comunicare.
Structura scrierii urmează o logică molcomă, folosind diverse scheme simple și totodată pline de înțeles. Atenția mi s-a conturat în jurul unuia din ultimile capitole, cu titlu interogativ ”Putem scăpa de conflicte?”, unde autorul prezintă ca pași de urmat pentru un răspuns afirmativ următorii: conștientizarea conflictelor, dezvoltarea propriilor convingeri, descoperirea temerilor și circumstanțelor care generează conflictul, metode de folosire a temerilor și sentimentelor de vinovăție care generează conflict, și bineînțeles, drumul spre libertate reprezentat de iertare.
Este probabil cel mai important ca într-o lume plină de ființe, limitată la modul apăsător de timp dar și de spațiul atât de bine trasat, o lume în care supraviețuim și care ne prelinge clipele una câte una, să putem găsi o punte de rezolvare a conflictelor, să avem puterea, timpul și convingerea necesare înfăptuirii actului comunicării!
Citat: ”Cauza conflictelor trebuie căutată în ființa umană și-n concepția omului despre sine.”, ”Se poate spune că tendința ființei umane este de a se eschiva de conflictele interioare. Chiar atunci când acestea apar la suprafață sunt ”modificate”. Astfel, ceea ce poate fi observat de ceilalți, uneori, nu reprezintă un conflict real.”, ”Toată viața, omul este într-un proces de schimbare și maturizare. Schimbarea aduce progrese; comunicarea eficientă ne ajută la menținerea unor relații oneste și durabile, bazate pe încredere și respect.”
“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro