Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: Brida

Lectura de weekend (2)

Titlu: Brida

Autor : Paulo Coelho (n. 24.08.1947)

Anul apariției : 1990


Scurtă prezentare: Coelho mărturisește: "Când am scris această carte și am publicat-o în Brazilia, teme precum latura feminină a lui Dumnezeu erau străine majorității oamenilor. Totuși, odată cu trecerea timpului, am observat o schimbare a percepției - oamenii fiind mai deschiși spre o abordare intuitivă a lumii și mai puțin convinși de regulile rigide ale societății".

Istoria personajului principal, care dă și numele scrierii, Brida, ne poartă pe un tărâm al magiei, unde iubirea, destinul și misticismul ne oferă răspunsuri la întrebări pe care ni le punem de-a lungul vieții, ne conturează o idee despre ceea ce înseamnă Cealaltă Parte, sufletul pereche.

Tânăra irlandeză, angajată în viața cotidiană într-o relație cu un bărbat pe care îl consideră iubirea vieții sale, descoperă că există o punte între vizibil și invizibil, care poate fi ușor trecută dacă descoperi diferitele măști îmbrăcate de realitate, de iubire.

Ajutată de un mag să-și învingă temerile, dar și de Wicca să danseze ascultând muzica tainică a lumii, Brida își va descoperi Darul și va parcurge diferite etape pentru a deveni vrăjitoare (va descifra mesajele transmise de cărțile de tarot, precum și câteva din tainele Lunii și a Soarelui). Alegerea din finalul poveștii, dintre sufletul ei pereche, Magus, și trupul ei pereche, Lorens, va scruta toate amănuntele pe care le-a descoperit pe parcursul inițierii. Numărul 21 apare ca un simbol, întrucât reprezintă pe de o parte vârsta protagonistei, iar pe de altă parte reprezintă data când aceasta își va schimba identitatea (echinocțiul de primăvară, 21 martie).

Ca și în alte scrieri, Coelho încearcă tălmăcirea unor idei aparte, lucru care-i reușește cu brio! Povestea reușește să ne conducă la ideea de reîncarnare, de a iubi două suflete pereche în aceeași viață. Diferite ritualuri care stau la baza religiei Wicca (nume sub care întâlnim și unul din personaje) sunt prezentate în contrast cu o imagine a Religiei. Este o carte nuanțată de misticism și spiritualitate, pe înțelesul tuturor.
 
Citat : ”Tu știi deja să folosești instrumentele și cunoști ritualurile necesare pentru a menține mereu deschisă puntea dintre vizibil și invizibil. Sufletul tău continuă să-și amintească lecțiile vieților trecute – ori de câte ori realizezi un ritual pe care îl cunoști deja. Când ai auzit Vocea, ai adus lumea în vizibilă ceea ce se întâmpla în lumea invizibilă.”, ”Însă drumul magiei, ca și drumul viieții în general, este și va fi mereu drumul Misterului. Să înveți un lucru înseamnă să intri în contact cu o lume despre care nu ai nici cea mai mică idee. Trebuie să fii umil pentru a învăța.” ”Nu încerca să explici emoțiile. Trăiește totul intens și păstrează ceea ce ai simțit ca pe un dar de la Dumnezeu.”

“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!”
(cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web