Titlu: Elevul Dima dintr-a șaptea
Autor : Mihail Drumeș (n.26.11.1901, d.07.02.1982)
Anul apariției : 1946
Scurtă prezentare: La fel cum e și viața unui licean, povestea lui Drumeș are de toate. Cu o puternică încărcătură simbolică în primul rând, povestea capătă moment după moment o altă haină și te ține moment după moment pătruns în acțiune. Indiferent că-ți va trezi sentimente nostalgice sau sentimente de puternică fericire, îl vei iubi pe Grigore Dima, vei iubi povestea din jurul său.
Astfel, Grigore Dima, personajul din mijlocul faptelor, este un tânăr de 19 ani care face parte dintr-o dintr-o familie bogată, petrecându-și o parte din viață în Londra sau Paris, fiind pregătit în particular pentru a deveni un om de succes. Lucrurile iau o altă direcție când tatăl acestuia hotărăște să-l dea la Liceul Mihai Bravu, liceul care-l va introduce într-o altă lume activă, necunoscută, plină de porecle, de sentimente noi, de experiențe ciudate. În casa gazdei personajul face cunoștință cu primii fiori ai dragostei prin intermediul lui Charlotte. Povestea ciudată despre scrisoarea care conținea informații privind o comoară aflată în arhipeleagul Galapagos, îl impulsionează să înființeze Asociația Română Pentru Expediția Transoceanică - A.R.P.E.T.
Deși încearcă să o facă geloasă pe Lotte, găsindu-și alinarea în Lidia Predescu, cei doi tineri ajung în cele din urmă la ideea că se iubesc, fapt ce-i vor conduce spre luarea unor hotărâri ciudate; faptul că Asociația are un inamic, profesorul de istorie Niculescu, le va crea diferite probleme tinerilor: vor fi închiși, la sediul A.R.P.E.T. nu se va putea continua activitatea, revolta se va muta la București și, cel mai tragic, încercarea celor doi tineri de a se sinucide din cauza nedreptăților. Încercarea nu le reușește pentru că sunt găsiți și duși la spital, însă viața lor apucă o altă întorsătură: Dima este mințit că doar el a supraviețuit, se întoarce în Anglia pentru a-și termina studiile și a deveni inginer, iar în momentul în care se întoarce pentru că tatăl său este pe moarte, acesta îi dă o scrisoare în care află că Charlotte trăiește. Dacă cei doi se vor reîntâlni și își vor continua viața împreună va afla fiecare cititor curios, la fel cum am aflat și eu.
Devenind idolul mai multor tineri care citesc această carte, Dima și povestea din jurul său trezesc în fiecare din noi un spirit revoluționar, sentimente supreme, dorința de a ne depăși condiția și de a face ceva demn de urmat în viață, chiar cu scopul unui final nefericit.
Citat : “Câteodată mă apucă o neliniște ciudată. Cum o fi să urmezi la școală? Îmi închipui că trebuie să fie tare plăcut. În primul rând, te bucuri de libertate, în al doilea rând, îți faci prieteni cați vrei și, mai ales, te plimbi nesupravegheat pe unde ai poftă. E puțin lucru?”, ” Ah! Grig, n-am visat vreodată că voi trăi clipele astea. Ce-ar fi dacă am muri? Zău, iubitul meu, hai să murim acum. Zăpada ne va acoperi cu un giulgiu alb, și la primavără vor crește pe noi trandafiri roșii, ca-n povestea de dragoste a lui Zefir și a Lianei”. ” Nu înţeleg să abdic de la imperativele conştiinţei mele, pentru a-mi asigura o carieră.”, ” Ceea ce azi mi se pare adevărat, mâine se dovedeşte o simplă părere. Şi nu mă pot bizui pe raţionament pentru că dragostea e prea capricioasă ca s-o cuprinzi în cleştele silogismelor. Ea n-are logica... cel mai cuminte lucru e să nu mă mai gândesc la nimic, şi... să aştept!”
“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)
Autor: DorohoiNews.ro