Dorohoi News Logo

Reuniune culturală, „în ramă”: Cenaclul Editor în CERCUL DE LA DOROHOI

Cercul de la Dorohoi 1

Recent infiintat, Cercul de la Dorohoi, ca filiala a Asociatiei ASTRA Iasi, si-a desfasurat la Casa Municipala de Cultura Dorohoi prima intalnire dupa constituire, sub semnul creatiilor poetice semnate de membrii Cenaclului literar Editor. Sedinta a fost condusa de prof. Titus Tomniuc, presedintele filialei culturale. Au citit din creatiile lor Ana Maria Gibu (“azi vin spre tine”, “umeri in floare”) si, in premiera, Titus Tomniuc (“Nostalgie”, “Etimologica”, “Pasarea Phoenix”).

O prezenta inedita, a constituit-o interventia d-lui Mircea Darie, administrator de firma si unul dintre membrii fondatori ai cercului cultural, care si-a exprimat o opinie sub nota evocarii: “Participand la aceasta sedinta de cenaclu, am trait nostalgia Dorohoiului de altadata, cu toate manifestarile culturale si artistice. Membrii tineri ai acestui cenaclu, trebuiesc stimulati, deoarece ei vor fi in avangarda creatiei literare, a zilei de maine.”

Referindu-se la poeziile prezentate, Corneliu Drescanu a remarcat: “Textele Anei Maria Gibu contorsioneaza sentimente, iar din aceste rasuciri lirice, se transmit imagini inspirate de vise, de trairi intense, angajand fiinta si limbajul, eul si lumea. Poezia lui Titus Tomniuc este nascuta dintr-o constiinta lucida aflata in apropierea solemnitatii.”

Reuniunea cercului a inclus si melodii cantate de Vasile Tanase, in acorduri de chitara, pe versuri semnate de poeti romani sau cu dedicatii pentru locuitorii urbei noastre. Redam, in cele ce urmeaza una dintre poeziile scrise de Titus Tomniuc, care se doreste a fi, prin continut si mesaj, o pledoarie pentru perspectiva cercului cultural dorohoian:

DORINTA

As vrea sa mai ascult o rapsodie…
Mi-e dor de horele de pe la noi…
Tinutul muzicii si-al poeziei,
E doar la Dorohoi !

Stiut-a Cantemir ce spune
Ca dorul s-a nascut la noi…
Ca nu mai e oras pe lume
Sublim ca Dorohoi !

E vremea muzelor de mai
Rasuna vechiul joc de doi,
Prin fata-mi trece un alai,
Se naste “Cercul de la Dorohoi”

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web