Dorohoi News Logo

LECTURA DE WEEKEND: Robinson Crusoe

Lectura de Weekend

Titlu: Robinson Crusoe

Autor : Daniel Defoe

Anul apariției : 1719

Scurtă prezentare: Ce puteam găsi mai sugestiv pentru această zi minunată, decât discuția despre o carte pe care fiecare copil a citit-o la o vârstă fragedă? Robinson Crusoe este primul roman pe care l-am citit, spre finalul clasei a doua, este cartea care a deschis apetitul pentru beletristică. Se spune că povestea lui Robinson Crusoe este inspirată din povestea lui Alexander Selkirk, un marinar scoţian care a mers pe mare în 1704. Condamnat să rămână în pustietate de colegii săi de vas, este salvat cinci ani mai târziu de Woodes Rogers, în 1709.

Poate cu o notă mult prea puerilă încerc prezentarea cărții așa cum mi-o amintesc, dar merită. În limitele poveștii, firul epic împletește rând pe rând întâmplări captivante, uneori cu note comice, pe care eroul le trăiește: naufragiul, chinul cu noua viață, lupte cu personaje supranaturale, pilde pline de tâlc, întoarcerea la vechea lume și reîntoarcerea în cea nou-creată, finalul anticipat care umple sufletul oricărui copil de bucurie și mulțumire, pe de altă parte însă, "Robinson Crusoe" este povestea unui om singur, care reuşeşte să supravieţuiască 28 de ani în pustietate, să învețe să-și depăşească deficienţele proprii şi să aprecieze lupta pentru viață printr-o perspectivă complet diferită. Își creează o nouă realitate și o modelează pentru a-i anihila din caracterul sălbatic.
 
Povestea conține aventuri de tot felul: piraţi, naufragii și naufragiați, canibali, revoltă și pilde biblice, bineînțeles. În acest sens, personajul este asemănat cu fiul risipitor, care fuge de acasă doar pentru a da de belele. Pe scurt, aceasta este o carte uimitoare, construită pe tiparul  aventurilor "Tom Sawyer si Huckleberry Finn”, aventuri care ajută la dezvoltarea imaginației și culturii fiecărui copil.

O vară de poveste și o zi cât mai nostalgică doresc tuturor sufletelor ludice, pentru că puține sunt momentele când ne gândim la vorbele lui Brâncuși ”murim atunci când încetăm să mai fim copii...”.

“Nu este altă şi mai plăcută zăbavă decât cetitul cărţilor!” (cronicarul Miron Costin) (DorohoiNews.ro, Cristina C.)

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web