Dorohoi News Logo

Poveste culturală la Ipotești

Eminescu in viziunea lui Arghezi 01

Ceea ce s-a petrecut recent la Ipotesti in amfiteatrul Centrului National de Studii Mihai Eminescu, a fost inceputul unei veritabile povesti culturale.

Initiat de Smaranda Pintilei – bibliotecar si Relu Oneaga – maestru lumini-sunet, Proiectul cultural “Mihai Eminescu in viziunea lui Tudor Arghezi are ca obiective stimularea interesului pentru cunoasterea creatiei eminesciene, cunoasterea semnificatiei interpretarii poeziei si cunoasterea valorii si importantei operei lui Mihai Eminescu, in patrimonial cultural romanesc si in cel universal.

Formatiile artistice participante si publicul spectator au trait, la aceasta intalnire culturala, o dragoste la prima vedere. Parteneri in proiect au fost: Europe Direct, Asociatia Organizatorilor de Evenimente Botosani, Teatrul Mihai Eminescu Botosani, Cenaclul EDITOR din Dorohoi, Grupul Scolar Elie Radu si Colegiul National Mihai Eminescu din Botosani, Scoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu Dumbravita, Scoala cu clasele I-VIII Constantin Tincu Lisna – Suharau, Scoala cu clasele I-VIII Mihai Eminescu Ipotesti. Programul a fost divers, ca un adevarat melanj cultural, fiind moderat de actorul Alin Dospinescu si cuprinzand: dr. filolog Valentin COŞEREANU - Conferenţiere Tudor Arghezi - un mod poetic de a percepe geniul; violonista Marieta BACIU - Mihai Eminescu şi muzica sferelor; muzeograf Ana FLORESCU - Tudor Arghezi - omul şi fiinţa poetică; poet Dorel Mihai GAFTONEANU - Eminescu si Arghezi. Universuri paralele…; Colegiul Naţional Mihai Eminescu - recital de poezie -prof. coordonator Diana DAMEAN; Cenaclul EDITOR din Dorohoi (Grupul Lakonia – indrumator Vasile Tanase); Grup recitatori - Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu – Dumbrăviţa (indrumător prof. Cornelius Drescanu); Grupul vocal Dor şi cânt - Şcoala cu clasele I-VIII Mihail Sadoveanu - Dumbrăviţa (indrumător artistic prof. Gheorghina GUŞULEI); Grup recitatori - Şcoala cu clasele I-VIII Constantin Tincu-Lişna Suharău (coordonatori prof. Gruia Cojocaru şi prof. Alina Cojocaru); Intervenţie “Incursiuni paralele între creaţia lui Mihai Eminescu şi cea a lui Tudor Arghezi” (prof. Gruia COJOCARU); Recital de muzică folk (coordonator prof. Ludvic SCHIBINSCHI).

„Prezenta unui numar foarte mare de elevi din scolile botosanene si nu, in ultimul rand, prezenta unor cunoscuti oameni de cultura din judet sunt graitoare pentru interesul situate pe suflul nou adus de revigorarea orei de lectura dar mai ales pentru intalnirea cu TINUTUL EMINESCU. Formatiile care au evoluat, au depus o marturie curata pentru implinirea unei idei care a stat la baza acestui proiect si care, prin deschiderea scopului si a atragerii partenerilor, prin adausurile de spirit si prin intruparea unor orizonturi in perioada urmatoare, poate deveni un fapt de unanima admiratie, pentru a picura in suflet dragostea de Eminescu.”, a remarcat Relu Oneaga, care a mai evidentiat si reveratiile traite de spectatori la contactul cu mesajele transmise de catre cei ce au conferentiat si care au inlesnit patrunderea in unele aspecte ale adancimii gandirii filozofice si stiintifice continute in scrierile POETULUI.

Sintetizand, din agora Ipotestiului, la ceasuri ce se pregateau sa se cuminece in talazuirile Soarelui, sub veghea unei lumini craiesti si a imanentei marturisitorului de Dumnezeu, in rasplata misterioasa a sunetului de clopot, manifestarea culturala desfasurata aici, a fost o initiativa de zile mari. (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web