Dorohoi News Logo

Agapă anuală a dorohoienilor din Israel

Israel

A adevenit o tradiţie la “obştea” originarilor din Dorohoi stabiliţi în Israel, ca în prima sămbătă a lunii mai, să se întâlnească, să petreacă, şi mai mult decât atât, întâlnirile, revederile plăcute şi aducerile aminte, de neuitat, împletite cu nostalgia locurilor unde şi-au petrecut copilăria şi în general o mare parte din viaţa lor.
   
Aşa se face că şi anul acesta în pitorescul, magnificul şi renumitul loc a marei metropole meditarene, în oraşul supranumit; “oraşul fără pauze” sau “oraşul fără odihnă”, Tel Aviv, unde viaţa cotidiană pulsează în acelaş ritm atât ziua cât şi noaptea, în Parcul Iarkon, loc de promenadă şi distracţii, parc care taie oraşul parcă în două, el fiind situat chiar aproape de inima oraşului, unde iarba locului împreună cu apa Iarkonului fac “front” comun cu zecile de terase, restaurante şi magazine, iată că şi anul acesta au venit pe aceste meleaguri să se întâlnească c-am peste 150 de dorohoieni împreună cu familiile lor.
   
Amintind că ei reprezintă într-un fel generaţiile a doua şi a treia ale “marei” familii a dorohoienilor din Ţara Sfântă, cu toţii au venit dornici să-şi “desfacă” pe lângă bucuria revederilor, amintirilor cu zeci de prieteni şi cunoştinţe chiar şi sacoşele pline cu cele mai bune bunătăţi, dând astfel frâu gratarelor încinse să-şi facă “meseria”. Vinul sau berea din abundenţă a fost concurată cu “Murfatlar”, “Târnave”, “Cotnari”, “Dealul Mare”, “Huşi”, “Iaşi” sau chiar alte bunătăţi aduse chiar din România..
  
Amintesc la întâmplare printre participanţi, aşa cum a mai relevat, toţi însoţiţi de familiile lor. Abramovici Ninel, patronul unui lanţ de mari magazine alimentare renumite în Israel, care dacă nu mă înşel  a înlesnit ca renumitele cotlete sau mici producţie proprie, să fie “tranşate” amatorilor prezenţi la preţuri fără precedent. Erau prezenţi şi ing. Lazarovici Bebi, dr. Milian Croitoru cu fratele dr.Sonel Croitoru, dr. Ceauşu Ruthmila, prof.Tedi Marcovici, economist Didi Goldştein, fosta mare baschetbalistă a oraşului Bianca Cherbis, dr. Reta şi ing. Şfaiţzer etc.
  
Au fost mulţi, mulţi de tot pentru care a-şi trebui să fac un repertoar întreg. Cu toate acestea nu am voie să omit pe “creierul” întâlnirilor anuale, animatorul, şi nu de mult Preşedintele Originarilor din Dorohoi şi împrejurimi doctorul Coller Doron.  
Muzica românească a răsunat la fiecare pas, cei prezenţi aducându-şi mai fiecare aparate de radio, micro-receptoare, leptopuri sau chiar… televizoare, numai şi numai a fi în pas cu “limba românească. Cântecul “Pereniţei” mult îndrăgit nu s-a dezamăgit nici de data aceasta. S-a petrecut, s-a mâncat şi distrat până la orele “imperceptibile”, că mulţi nici nu şi-au dat seama că zorile ce se întrezăreau la orizont vesteau deja de mult o nouă zi de muncă…
  
Promisiunea. Multă sănătate şi la anul să se întâlnească ca în fiecare an din…nou. (Paloma Lăpuşneanu)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web