Dorohoi News Logo

La Muzeul „George Enescu” din Dorohoi, două cenacluri într-un medalion literar: Ana Maria Gîbu

Medalion literar 01

Cunoscuta institutie culturala dorohoiana a fost in ziua de 7 iunie 2012 gazda unei manifestari inedited: intalnirea dintre Cenaclul Literar „Editor” din Dorohoi si Cenaclul Literar „LIRA 21” fondat de poeta Cristina Stefan din Bacau.

Aflat intr-un periplu pe cararile judetului Botosani, elevii Scolii „Miron Costin” din Suceava, initiatori ai Proiectului „Personalitati de seama”, coordonati fiind de inv. Maria Doina Leonte, prof. Viorica Zetu, inv. Ecaterina Jorea si prof. Margareta Hostiuc, dupa ce au vizitat Botosaniul, Centrul Muzeal din Ipotesti si Casa Memoriala din Liveni, au poposit in municipiul nostrum, pentru a realize un medalion literar dedicat tinerei autoare de poezie – Ana Maria Gibu – eleva a Scolii nr.8 „Mihail Kogalniceanu” - , cu care au stabilit relatii de colaborare pe linia creatiei, de mai mult timp.

Deschiderea a apartinut Anei Maria Gibu care a oferit unei sali arhipline – peste 70 de copii - ,o prima imagine-invitatie la lectura, a cartii sale “Cafea cu zambet de rebela”, lansata in luna octombrie 2011. Membrii Cenaclul Literar „LIRA 21”, Ana Maria Gîbu şi Mariana Doina Leonte, dar şi Iulian - Claudiu Bardan – cu aparitii in publicatiile „Plumb” si „Tecuciul literar” -, si-au prezentat succinct creatiile literare, iar cadrele didactice din judetul vecin au punctat importanta unei constante relationari dintre cele doua cenacluri literare, din perspectiva promovarii tinerelor talente din domeniul poeziei.

In fata “tinerelor condeie”, prof. Aurelian Antal, a aratat ca: “Poezia este valul extraordinar cu care te stergi dupa ce te-ai la Dumnezeu, adica dupa ce ai o corecta legatura cu biserica”. In acelasi context, prof. Ilarion Mandache si prof. Cornelius Drescanu au facut referiri asupra valorii exercitiului poetic, a imperativului de a privi intr-o noua abordare lectura, dar mai ales, au evidentiat valoarea educativa a textului literar asupra copilului, care isi poate alege modele dintre personajele intalnite, remarcand totodata impactul pe care il are prezenta Anei Maria Gibu in intalnirile Cenaclului “Editor”.

Asa cum ne spunea inv. Doina-Maria Leonte, o astfel de manifestare comuna, de o calitate superioara din toate punctele de vedere, in toate componentele ei, de medalion-spectacol “va ramane in memoria copiilor ca o zi rara, de neuitat.” Reuniunea celor doua cenacluri a inclus si un dialog cu sala, copii dorind sa stie cum si cat lucreaza autorii la creatiile proprii daca intamplarile si personajele sunt reale si ce volume sau publicatii vor mai aparea. Intrebari la care, in mod special, Ana Maria Gibu a raspuns elocvent, asezat… cu multa rabdare…

 

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web