Dorohoi News Logo

Cenaclul EDITOR pe agenda Dorohoiului cultural

Cenaclul EDITOR 5

Am recurs la acest titlu, deoarece timp de doua zile municipiul nostru a fost sub animatia Festivalului National de Muzica Populara “Mugurelul”, editia a VIII-a, manifestare artistica care a impus Dorohoiul, in mod distinct, in viata culturala a tarii, si nu numai, iar membrii cenaclului EDITOR si-au adaptat activitatea in functie de acest concurs, parte din ei fiind invitati de onoare.

Se configureaza, insa, tot mai clar rolul de catalizator al Societatii “Astra”- Filiala Dorohoi, recent infiintata, in miscarea culturala si antrenarea energiei intelectuale a locuitorilor din oras iar intalnirea duminicala a cenaclistilor, o confirma: comentarea ultimelor poezii scrise, asezonarea discursurilor sobre si elaborate cu interventiile deconectante si explozive, acestea infuzand reuniunea cu fineturi intelectuale (spre exemplu, surprinzatoarele expozeuri ale maestrului Aurelian Antal).

Recenta intalnire a prilejuit lectura poeziilor: “Jurnal intim” si “Serbare de binefacere”, care poarta semnatura Ioanei Dupu si a Eseului-poemului-manifest-“Scrisoare deschisa egoului ca OM !”, avandu-l ca autor pe Aurelian Antal.

Referindu-se la poeziile Ionaei Dupu, autorul sus-citat, a remarcat: “Aceste versuri trimit la muzica descoperita de germani, care merge vertical cu sunete care se simt de la inaltimi ascendente, compatibile oamenilor cu sentimente, cu sensibilitate, dar totdeauna purtatoare si de ezitare, mai ales in fata credintei.”

Corneliu Drescanu a “explorat” potentialul spiritual si mesajul eseului-poemului-manifest, care ii reprezinta in mod clar conceptia despre viata a artistului Aurelian Antal, argumentand si dezvoltand prin idei, cateva din conceptele prezente in creatie: “complexitatea materiei in zbatere”, “vitaplasma primei zvacniri intuitive in om”, “poveste axei umane”, “egoul de dupa savarsirea primei neascultari”, “imprastierea de luminice eforturi de sus si jos”, “stafia mondialei fantosei a globalizarii”, “numerele vertebroase care colonizeaza albumul cu file-ntristate”.

Prof. Titus Tomiuc, s-a referit la articolul “E. M. Cioran in anul centenarului – o perspectiva europeana” aparuta in ultimul numar al revistei “Hyperion” sub semnatura filosofului Ciprian Voloc. Reiteram, in finalul acestei “mini-cronici a unei sedinte de cenaclu”, o idee pe care am consemnat-o continuu: “A trai viata culturala in Dorohoi inseamna a cauta strada care duce la Casa Municipala de Cultura!”

 

Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web