Se spune că ciuma nebuniei a coborât în râul din oraş şi mai mulţi oameni au devenit nebuni, când au încercat să-şi potolească setea din acel râu.
Toţi nebunii se adunau şi vorbeau într-o limbă pe care n-o înţelegeau înţelepţii.
Regele s-a confruntat cu ciuma şi s-a luptat cu nebunia. Până şi regina înnebunise. Disperat, regele şi-a chemat ministrul şi l-a întrebat unde au fost toţi gardienii când regina sa a înnebunit? Ministrul i-a răspuns că au înnebunit cu toţii.
Regele, a chemat atunci imediat medicul însă ministrul i-a spus că şi acesta a înnebunit.
A întrebat atunci regele dacă a rămas cineva sănătos în regat dar ministrul i-a răspuns că,din păcate, n-a rămas nimeni în acel regat sănătos, doar regele şi el însuşi.
A mai spus ministrul că toţi nebunii susţin că sunt înţelepţi şi afirmă că, din regat, nebuni sunt doar regele şi ministrul care n-au băut apă din râu.
Atunci a cerut regele o cupă de apă din râu, pentru că nebunie înseamnă să rămâi sănătos în lumea nebunilor.
Cu siguranţă, obţiunea este dificilă; când obţiunea ta diferă de obţiunea oamenilor şi devine acoperişul ambiţiei tale mai înalt decât adevărul ce te conjoară, te laşi pe mâna lor, te supui realităţii.
Dacă ţi-a spus cineva vreodată că numai tu singur spui adevarul, ar trebui să ştii că ţi-au sugerat să bei din cupă.
Uneori, oamenii nu descoperă adevarul, numai după mulţi ani.
De exemplu, Galileo, care a demonstrat că pământul este rotund, nu l-a crezut nimeni atunci şi l-au închis până ce a murit. Abia după 350 de ani de la moartea sa, lumea a descoperit că pământul este rotund şi că Galileo a fost singurul raţional în acel moment, în acestă lume.
Totul depinde de credinţa ta, de încrederea ta în tine şi în oamenii din jur.
Şi acum îmi vine să-ţi pun o întrebare: ai prefera să fii nebun, ca toţi oamenii din jurul tău sau să rămâi o persoană rezonabilă ?... Bara Haki Abdulbaki