Dorohoi News Logo

Hramul de vară al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi

DSC_0595

Ca în fiecare an la sărbătoarea Sf. Ioan Iacob în data de 5 august, Seminarul Teologic din Dorohoi își serbează hramul de vară.

Programul manifestărilor din acest an a debutat în ziua de 3 august cu o sesiune de comunicări privind viața și activitatea culturală a Sfântului Ioan Iacob, care a avut loc în incinta Seminarului. Părintele director Constantin Muha a rostit un cuvânt de deschidere, după care a urmat un film documentar și referatul „Viața și personalitatea Sf. Ioan Iacob”, prezentat de Pr. Prof. Budacă Teodor Cătălin. Sesiunea a continuat cu filmul „Sf. Ioan Iacob-călăuză spre sfințenie”, în care Pr. Prof. Crețu Vasile Ionuț a prezentat viața Sf. Ioan Iacob în imagini.

Programul a continuat cu o serie de poezii alcătuite de Sf. Ioan Iacob, recitate de copiii:

Budacă Măriuca: „Pe căi răzlețe”
Țigănescu Anisia: „Pe marea vieții”
Apetrei Casiana: „Rugăciune”
Apetrei Ștefan: „Lumina mea”
Ignat Andra: „ În amintirea bunicii mele”

Marius Gireadă, invitat la manifestări a prezentat un omagiu în versuri adus Sfântului. În continuare, elevul Silvestru Bidașcu, din clasa a XI-a de la Seminarul dorohoian, a prezentat într-un mic recital la vioară, două fragmente din „Balada pentru vioară și pian” de Ciprian Porumbescu și ”Rapsodia I” de George Enescu.

Părintele Claudiu Foca de la parohia Dumbrăvița a prezentat referatul „Sf. Ioan Iacob-sfântul românilor de la Hozeva”, iar Pr. Prof. Apetrei Ionuț a prezentat referatul „Aspecte duhovnicești ale vieții și învățăturilor Sf. Ioan Iacob”.

În final, s-a cântat troparul Sfântului Ioan Iacob, iar părintele director Constantin Muha a prezentat concluziile. Seara, manifestările au continuat cu Slujba de priveghere, în cadrul căreia s-au rostit și rugăciunile la vreme de neplouare, culminând cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de șapte preoți.

În jurul orei 2.00 a sosit și  delegația  Arhiepiscopiei Tomisului cu Sfintele  Moaște de la Constanța (Sf. Epictet si Astion, Sf. M. Mc. Pantelimon, Sfinții martiri Zotic, Atalos, Camasie si Filip de la Niculițel, Sf. Mercurie, Sf. Ignatie Teoforul, Sf. Cuvios Eftimie cel Mare).

Racla cu părticelele din moaștele sfinților este depusă în capela Seminarului spre închinare până LUNI, 6 AUGUST, la prânz. Sâmbătă, 5 august, la ora 17.00 se va oficia în Capela Seminarului Vecernia, iar duminică, 5 august, începând cu ora 7.30 -Utrenia, Acatistul Sf. Ioan Iacob și Sfânta Liturghie. (Pr. Crețu Vasile Ionuț) (DorohoiNews.ro)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web