Dorohoi News Logo

Seminarul Teologic Dorohoi îşi cinsteşte astăzi patronul spiritual

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi

Ca în fiecare an, la sărbătoarea Sf. Ioan Iacob în data de 5 august, Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi își serbează hramul de vară (cel de iarnă fiind la sărbătoarea Sf. Trei Ierarhi, patronii școlilor teologice ortodoxe din întreaga lume – 30 ianuarie).

 

Programul manifestărilor dedicate acestei sărbători este următorul: ora 7.30 – Utrenia; ora 9.15 – Sfânta Liturghie + Concert al corului „HARIS”;- orele 11.45 – agapa festivă; – orele 17.00 – vecernie cu Litie.

 

Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ s-a născut la 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, comuna Horodiştea, din fostul judeţ Dorohoi, într-o familie de ţărani credincioşi. Intră în obştea Mănăstirii Neamţ, fiind tuns călugăr în 1936, trecând prin ascultările de bibliotecar şi îngrijitor la bolniţă. Mai apoi merge în Ţara Sfântă şi se hotărăşte să se retragă în pustie, alături de un ucenic român, într-o peşteră de pe valea pârâului Cherit, numită Chilia Sfintei Ana, unde, după tradiţie, ea se ruga lui Dumnezeu să-i dăruiască un prunc.

 

A murit în anul 1960, pe 5 august, după ce s-a împărtăşit cu Sfintele Taine, la vârsta de numai 47 de ani. După trei zile, a fost înmormântat în aceeaşi peşteră, iar după 20 de ani, la 8 august 1980, trupul său a fost aflat întreg, nestricat, răspândind bună mireasmă, semn că l-a preamărit Dumnezeu şi l-a numărat în ceata Sfinţilor.

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web