Dorohoi News Logo

Reuniunea Cenaclului literar „Editor”, în clipe ale spiritului meditativ

Editor 01

Casa Municipala de Cultura Dorohoi, a gazduit din nou intalnirea saptamanala a membrilor Cenaclului „Editor”. Dominanta manifestarii culturale a constituit-o mementele de meditatie, cenaclistii simtind nevoia sa se intoarca si sa priveasca in oglinda propriilor cautari, acordandu-si lectura creatiilor si dezbaterile cu trairile si emotiile avute la diferite evenimente care au marcat existenta unor membrii ai miscarii culturale dorohoiene. 

 
Mai precis, este vorba de sentimentele cu care s-au intors cei trei profesori ai orasului nostru - Ciprian Voloc, Aurelian Antal si Vasile Adascalitei -, de la sarbatoarea orasului Toplita, locul de bastina a artistului Aurelian Antal, eveniment despre care DorohoiNews a lelatat, in anii anteriori, remarcand amploarea nationala a manifestarilor culturale si tinuta stiintifica a acestora. 
 
Locul natal al cunoscutului creator dorohoian a fost materializat in reverii personale, plasmuite in cateva creatii lirice cu titluri sugestive: “Sub vis”, “Fotograme biotic traite”, “Timpii geografici”, dar mai ales “Rugaciunea de la Toplita”. Din nou, a reiesit, faptul ca poemele lui Aurelian Antal nu sunt supuse unei matrite lirice, ci, din contra, sunt in afara oricarei limite, imaginile vin in cascada, construindu-se de la sine sub impactul propriilor nelinisti, ca rezultat al unui impuls primar venit din partea eului razvratit: “da-mi Doamne intelepciunea si rabdarea stramosilor,/da-mi vointa din vointa Ta/inlesnindu-ma citirii cartilor la viitorul/care/la Tine este mereul cel prezent,/precisa tivitura/cu ce se va intra-n trecuta/cusatura temporala/pe-o scoarta lutaita/si infatisa mecanicii vietii/ ce-n frica de-a nu-ti gresi,/ greseste!/”. (“Rugaciunea de la Toplita”)
 
Despre poeziile prezentate au vorbit Ciprian Voloc, Cornelius Drescanu si Titus Tomiuc.
 
Ideea centrala a interventiilor a fost aceea, ca, poetul amplifica sentimentul si nostalgia dupa locurile natale, iar starile sufletesti si “accidentele” interioare sunt asimilate unor matrite destinale. Aurelian Antal este un poet inventiv, un consumator de mult cotidian, care ramane permanent conectat la straturile metafizice ale existentei, avand o predilectie pentru jocurile de limbaj, investigand, totodata, spatiul gol al inceputului de dinaine de lume si construind cu ajutorul ochiului “bisericuta de lemn” in care “batrana scurma-n tarana rugaciunea unei trudite inrabdari,/ pastrata urma in pasta gandului… istorica si afumata litogravata imagine…/”. (“Timpii geografici”)
 
Programul a capatat o dimensiune sentimentala nu numai prin momentele de poezie, dar si prin muzica folk oferita de Vasile Tanase.
 
 
Autor: DorohoiNews.ro
cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web