Credincioşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului la 15 august, sărbătoarea religioasă fiind dublată de o serie de tradiţii şi obiceiuri. Tradiţia popularã ne spune cã în ziua de Sântãmãrie se adunã ultimele plante de leac şi se vãd primele semne ale toamnei care se apropie.
Se tămâiază mormintele
In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Se culeg flori şi se pun la icoana Fecioarei Maria, acestea fiind bune de leac. Existã, de asemenea, şi superstiţia conform cãreia dacã înfloresc trandafirii, toamna va fi lungã.
Bărbaţii schimbă pălăria cu căciula
Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Se interzice scaldatul in apa raurilor si dormitul pe prispa. O traditie veche, popularã, ne spune cã la Sfânta Maria Mare se încheie dusul oilor la munte.
Se deschide sezonul nunţilor
De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.