Dorohoi News Logo

Comăneşti – Suharău: Un sat care se reafirmă

Comanesti-biserica

Răcoroasă dar calmă s-a revelat dimineaţa zilei de 8 septembrie 2012 pentru comăneştenii Suhărăului botoşănean, când un sobor bisericesc format din 16 persoane, în frunte cu Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhipiscopiei Iaşilor, le-a sosit în parohie. Motivul? Resfinţirea bisericii din sat cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, eveniment la care au ţinut să ia parte nu doar comunitatea din Parohia Comăneşti, dar şi numeroşi locuitori din satele şi oraşele din jur, oameni cu rădăcini în acest spaţiu.
   
Ireproşabilă dintru început, organizarea a inclus flori pentru distinşii oaspeţi, covor roşu la intrarea în parohie, acolo unde preotul Andrei Grigore şi primarul Marcel Chelariu au dat o încărcătură solemnă momentului. Anticipând o mare afluenţă de enoriaşi, părintele Andrei Grigore şi consiliul parohial au creat un spaţiu asemănător unei tribune acoperite, unde, după resfinţirea bisericii, s-a derulat Sfânta Liturghie. Demn de semnalat e faptul că resfinţirea bisericii din Parohia Comăneşti se petrece după reconstruirea sa, act evidenţiat de Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul, care a salutat implicarea enoriaşilor în demararea şi finalizarea lucrărilor.

În acest sens, efortul financiar a fost impresionant, însă, majoritatea celor care au avut o contribuţie materială au dorit să rămână în anonimat, semn al smereniei creştine, demers rostit în temeiurile ortodoxismului. Totuşi, întrucât Gheorghe şi Maria Zvâncă, împreună cu fiii lor, au avut rolul central în rectitorirea bisericii, Prea Sfinţitul Calinic, în numele Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, le-a oferit o distincţie de vrednicie, aceeaşi distincţie primind-o şi părintele paroh Andrei Grigore, căruia i s-a conferit rangul de Iconom. De un nou rang,  Stavrofor, a avut parte şi fostul preot al Parohiei Comăneşti, Ciprian Hapliuc, întrucât osteneala în rezidirea bisericii satului, până la plecarea sa în anul 2011 într-o parohie a Paşcaniului, n-a fost ignorată de mai marii Bisericii.
   
Două aspecte mi-au creat un prilej de meditaţie: ideea Prea Sfântului Calinic Botoşăneanul care releva că „cine nu se regăseşte în zidurile Bisericii rămâne un străin, chiar dacă intră în sfântul lăcaş”. Celălalt lucru ţine de identitate, care, aşa cum am scris cu luni în urmă, referindu-mă la Comăneşti, este un imperativ al supravieţuirii.

Iată cum, acest sat – deposedat abuziv în secolul XX de numele său prin alipirea la satul Suharău – are şansa, prin Biserică, să-şi reconsruiască identitatea, întrucât Parohia Comăneşti este singura entitate juridică care păstrează viu numele satului. Poate că din Ceruri, Maica Domnului, care-i veghează tainic şi pe comăneşteni, va da un plus de determinare şi clarviziune locuitorilor din acest sat în demersul lor de recuperare a identităţii pierdute. (profesor Gruia Cojocaru) DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web