Dorohoi News Logo

Zilele Culturii Polone: Manifestări desfășurate sub deviza „Mai aproape unii de alții”

Casa Polona Suceava

Săptămâna trecută, la Suceava, au avut loc manifestările dedicate Zilelor Culturii Polone care au ajuns la a XIV-a ediție. Organizate de Uniunea Polonezilor din România cu sediul la Suceava, manifestările din cadrul Zilelor Culturii Polone s-au desfășurat sub deviza „Mai aproape unii de alții”.
   
Din partea Casei Municipale de Cultură Dorohoi a participat președintele Cercului de la Dorohoi, filială a Asociației ASTRA Iași, prof. Titus Tomiuc, care a fost impresionat de sesiunile de comunicări științifice și de spectacolul prezentat de ansamblurile de cântece și dansuri muntenești „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Din Polonia, a fost invitată și formația „Pieczarki” care în trecut, a susținut spectacole cu grupul BONEY M. 

La simpozionul științific internațional „Legături istorice și culturale polono-române” au participat peste 40 de referenți din Polonia, Moldova, Ucraina și România. Manifestările au inclus și tradiționala Sărbătoare a Roadelor la care invitații au avut ocazia să cunoască comunitatea poloneză din Solonețu Nou.

Participanții au apreciat prezentarea roadelor și a produselor specifice următoarelor comunități: Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Moara, Vicșani, Siret, Gura Humorului, Iași, București și Constanța. Printre expozanți cu standuri cu produse tradiționale poloneze s-au numărat și cei din voievodatele Podkarpacie, Małopolska și localitatea Zakopane.

In urma discuțiilor avute de reprezentantul Casei Municipale de Cultură Dorohoi cu vicepreședinta Uniunii Polonezilor din România - dna. Stanislawa Iakimowici -,ansamblul de cântece și dansuri muntenești „Sołonczanka” a fost invitat să participe la Zilele Municipiului Dorohoi care vor avea loc la începutul lunii octombrie. (prof. Titus Tomiuc)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web