Dorohoi News Logo

Noi cărți în limba română, în Israel

carti

Poposind iarăşi pe meleagurile Ţării Sfinte, după un scurt concediu după mine meritat, iată-mă iarăşi la datorie pentru a furniza cititorilor mei, cât mai multe noutăţi şi veşti literare-culturale. Dar, după cum este ştiut parcă şi Institutul Cultural Român din Tel Aviv, păruse că şi-ar fi redus activitatea care la timpul său era foarte fructoasă şi destul de elogioasă, nu exagerez, în acest colţ putem spune rupt din rai. Dar, zic eu, hai să respectăm această perioadă a concediilor şi vom urmării viitorul.
  
Punând la socoteală Noul An Evreiesc cât şi Sărbătorile de Toamnă din Israel, strâns legate de concediile masive ale cetăţenilor care în acest timp se găsesc într-o masivă expediţie de concedii peste hotare, mai toate activităţile stagnează, iar în cazul nostru şi cercurile cât şi cenaclurile literare ale românilor noştrii israilieni se găsesc într-o meritată vacanţă. Dar, totusi ca să fiu în pas cu vremea şi să nu rămân dator nimănuia, doresc să relatez de apariţia în dulcea limbă românească, a mai multor volume care desigur merită amintite.
  
De curând a ieşit de sub tipar la editura „Hasefer” din Bucureşti, o adevărată culegere de miniaturi umoristice, sub simbolicul titlu „TOATE SPECTACOLE SUNT UNICE”. Amintesc şi de noua carte de poezii al inepuizabilul Harry Ross, „CÂND STELELE SE STING” care se vreau într-un fel a fi aventuri lirice, unde crezul autorului „este că poezia este un elixir pentru orice rană, pentru orice supărare, pentru orice nelinişte”. Dar recordul apariţiilor acestei perioade este o cartea de mult promisă şi aşteptată de marele public cu cronici rimate umoristice, intitulată: „TALMEŞ – BALMEŞ”, de Lică Bluthal, cunoscut scriitor umorist şi autor al mai multor scenarii al genului. Doresc să amintesc şi de noua carte al cunoscutului G. Mosari intitulată semnificativ; „LUMEA PE TOATE FEŢELE”, carte de povestiri, amintiri şi mult umor sau volumul „LUMEA UITĂRII” de Dr. Iancu Iulius, carte ce prezintă biografia generaţiei ameninţată de boala Alzheimer şi confruntarea zilnică cu ea.
  
Din surse apropiate, verificate şi precise toamna românească din Israel se anunţă destul de propice în activitaţi şi şezători cultural-literare. Mai în toate oraşele ţării, cunoscând că în multe din localităţile israiliene se găsesc cercuri şi uniuni bine organizate cu vechi state de serviciu în munca culturală, unde pe lângă bibliotecile cu carte românească, sălile de festivităţi sunt populate cu românii noştrii dornici să audă sau să citească o dulce vorbă românească. (de Paloma Lăpuşneanu)

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web