Dorohoi News Logo

Cenaclul Editor: Momente de cumpănă

Cenaclul Editor

Şedinţa din 2 noiembrie 2012 a debutat sub semnul îndoielii. Cei prezenţi au realizat faptul că cenaclul este în pericol de extincţie, motiv pentru care au încercat să caute posibile soluţii. De la înfiinţarea sa, în 2006, Cenaclul Editor a mai trecut prin astfel de perioade.

Problema este că Dorohoiul este un oraş din care se pleacă, nu unul în care se revine (după cum şi România, în general, este exportatoare de inteligenţă, nu importatoare). În aceste condiţii, tinerii pe care cenaclul a izbutit să-i îndrume şi să-i formeze, de-a lungul acestor ultimi cinci ani, şi-au luat tălpăşiţa, generaţie după generaţie, astfel făcându-se că, la începutul fiecărui an şcolar, cenaclul dorohoian a trăit şi trăieşte o adevărată criză. În ultimii doi ani cel care a făcut ca cenaclul să nu dispară a fost Nicu Anton, dar, cum el nu mai este, în prezent, angajatul Casei de Cultură, situaţia este destul de sumbră. În absenţa unei persoane de dinăuntrul sistemului, care să dispună de timpul necesar descoperirii de noi talente, viitorul nu poate fi unul roz.

Şi de data aceasta, factorii care stimulează criza au fost identificaţi cu destulă acurateţe, unul deosebit de important fiind inexistenţa susţinerii financiare a activităţii literare dorohoiene de către autorităţile locale. În acest sens, cei prezenţi nu au exclus posibilitatea ca, în viitorul apropiat, să iniţieze oarece demersuri pe lângă Primăria Dorohoi pentru a putea găsi, astfel, căile prin care tinerii creatori dorohoieni să poată fi motivaţi şi altfel decât prin banalele petice de hârtie care se numesc "diplome" şi pe care le primesc, an de an, cu prisosinţă. Problema e că, după cum ei înşişi mărturisesc, s-au cam săturat să le colecţioneze. Oare atât să merite, ei, oare la atât să se rezume valoarea lor, în vreme ce spectacolele ce au loc în centrul Dorohoiului, la aniversarea anuală a municipiului, costă bugetul local mii de euro?!

S-a luat în calcul şi posibilitatea înfiinţării unei biblioteci a cenaclului, care să permită doritorilor să se informeze în diversele şi mereu schimbătoarele domenii ale esteticii, criticii şi creaţiei literare, ilustrate în lucrări mai puţin accesibile pe piaţa cărţii din Dorohoi.

Trecând peste aceste discuţii, cenacliştii, dintre care amintim pe Ciprian Tomiuc, Ciprian Voloc, Alexandru Mirăuţă, au ascultat poezie în lectura autorilor Ioana Dupu şi Bara Haqi ABdulbaki, stabilind următoare întâlnire pentru vinerea viitoare, orele 14.00, în incinta Casei Municipale de Cultură. Oare va fi şi ultima?!

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web