Dorohoi News Logo

File de istorie: Prefectura Dorohoi

prefectura 1903

Vom începe această filă de istorie cu un citat despre oraşul nostru din Geografia Judeţului Dorohoi, având ca autori pe institutorii Elena Cuparencu şi C. Ungureanu,apărută în anul 1930: „Noi trăim în oraşul Dorohoi, oraş mare şi frumos, întemeiat de mult, de foarte mult timp, de pe vremea strămoşilor noştri Traci.... Aici se află un palat mare şi frumos numit Palatul Administrativ”.
  
Despre această clădire ne vom ocupa în articolul de faţă. Pentru cei mai tineri,ţinem să precizăm că este vorba de clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii denumit şi Palatul Culturii, situat la intersecţia străzilor Al. I. Cuza-1 Decembrie şi Al. Sahia, vis-a-vis de parcul Valter Mărăcineanu.
  
La iniţiativa prefectului judeţului Dorohoi, Panait D. Moruzi, la 25 iunie 1898, s-a pus piatra fundamentală a Palatului Administrativ din Dorohoi (Prefectura), pe un teren dat de primăria oraşului (primar fiind avocatul Gheorghe Ghe. Burghele), pe strada Al.I.Cuza, stradă care, cu câţiva ani înainte se numise strada Adormirii Maicii Domnului.

Cu ridicarea clădirii a fost însărcinat inginerul constructor Alecu Saint –Georges, originar din judeţul Dorohoi (După unii cercetători acesta s-ar fi născut la Dorohoi în 1854, după alţii, s-ar fi născut la Vârfu Câmpului. În orice caz, sigur este judeţul Dorohoi).
  
Fiind cumnat cu primul ministru Grigore Cantacuzino, prefectul D. P. Moruzzi a beneficiat şi de un puternic sprijin material din partea guvernului.
  
Păcat că, la doar câteva săptămâni de la începerea construcţiei, una din magaziile în care se aflau o parte din materialele necesare pentru clădire a ars în întregime. Acest dezastru a întârziat pentru o scurtă perioadă lucrările.
  
Planul construcţiei a fost întocmit de inginerul arhitect Alexandru Saint-Georges. La festivitatea punerii pietrei fundamentale a clădirii a vorbit mai întâi iniţiatorul proiectului-D. P. Moruzi, care, în cuvântul său, a făcut un scurt istoric al oraşului Dorohoi. Apoi, a vorbit avocatul Gheorghe Ghe. Burghele,care a subliniat însemnătatea Dorohoiului în trecut în Moldova; a amintit şi faptul că s-a încercat, în câteva rânduri,să se desfiinţeze judeţul Dorohoi pentru a se uni cu judeţul Botoşani; a arătat cum au reuşit dorohoienii să readucă, prin protestele lor, în anul 1850, capitala judeţului de la Mihăileni la Dorohoi. De asemeni, a mai menţionat că în ultimii ani s-au ridicat clădiri impunătoare la Dorohoi cum ar fi: o parte din căzărmile regimentului 29 infanterie (1897) şi pavilionul administrativ al acestuia, catedrala oraşului (inaugurată şi sfinţită la 14 august 1894), cele două şcoli primare nr. 2 (cea de băieţi în 1893, cea de fete în 1894), gimnaziul de băieţi „Grigore Ghica VV” (1893).
  
În luna noiembrie 1899 a avut loc recepţia Palatului Administrativ, ctitorie realizată de prefectul D.P.Moruzi. Cu acest prilej s-a subliniat că s-au respectat întocmai planurile întocmite de inginerul antreprenor Alex. Saint-Georges. Peste doar o lună, cu ocazia anului nou, s-au acordat decoraţii unor personalităţi dorohoiene, cu merite deosebite în administraţie. Printre ei aflăm şi numele inginerului arhitect Alexandru Saint-Georges care a primit „Coroana României cu grad de Cavaler”, a directorului Prefecturii Dorohoi, N. Niculescu, care a primit „Coroana României în grad de Ofiţer”.
 
De-a lungul anilor, sediul prefecturii Dorohoi a fost scena diferitelor evenimente locale deosebit de importante. În 1905, când regele Carol I a vizitat Dorohoiul, împreună cu suita sa a fost găzduit în sediul prefecturii. În anul 1914, în acest Palat  „S-au aşezat basorelieful familiei regale, sculptate”, operă executată de sculptorul bursier al comunei urbane Dorohoi-Horia Miclescu, donate de către marele om politic, avocatul Ghe. Ghe. Burghele. Mai menţionăm că, în clădirea prefecturii judeţului Dorohoi, au existat până în anul 1944 statuile a trei oameni importanţi pentru istorie: I. C. Brătianu, D. P. Moruzi şi Constantin Ilasievici, statui distruse cu vandalism de forţele de ocupaţie şi noua orânduire socială instalată atunci la putere. În 1944, aici s-au aflat organele de conducere ale forţelor de ocupaţie sovietică, doar pentru puţină vreme, ulterior mutându-şi sediul în clădirea actualului restaurant Splendid. În 1945, în faţa prefecturii se amenajează un mic parc, unde, mai târziu, se va instala statuia lui Ion Pillat (fost prefect de Dorohoi, deputat de Dorohoi), precum şi un teren de volei.
După anul 1950, aici se vor instala birourile secţiilor de învăţământ şi sănătate din Dorohoi. În anul 1968, clădirea va primi destinaţia,actuală şi astăzi, de muzeu al oraşului.
   
Presa acelor ani nu conteneşte în a descrie Palatul Administrativ de la Dorohoi şi a-l numi „un superb Palat”, „o clădire impunătoare” etc. Chiar şi astăzi, clădirea ne încântă privirile şi străjuieşte majestuos  în faţa statuilor lui Ion Pillat, Mihail Kogălniceanu şi Valter Mărăcineanu, adăpostind în sălile sale o parte din tezaurul cultural al oraşului (biblioteca municipală, expoziţia cu obiecte din sticlă şi porţelan, valoroasa colectie de fluturi exotici donată de profesorul Ioan Nemeş, sala oglinzilor ş.a.).
  
Ministerul Culturii,Cultelor şi Patrimoniul Naţional din România au înscris clădirea Palatului Administrativ din Dorohoi în lista monumentelor istorice româneşti. Acest lucru este menţionat şi pe o plăcuţă fixată pe peretele de la intrarea în muzeu. prof. Dorina şi Ilarion Mandachi

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web