In jur de 5 milioane de romani lucreaza in afara granitelor tarii, cei mai multi in Uniunea Europeana. Multi dintre ei isi doresc sa acceseze un credit in Romania. Este posibil acest lucru, pot romanii care obtin venituri in afara tarii sa ia un credit in Romania? Ei bine... da, daca muncesc legal.
Conditiile de obtinere a unui credit cu venituri din strainatate sunt multiple si documentatia este stufoasa, si nu toate bancile acorda astfel de credite, insa nu este imposibil de obtinut.
Principalele conditii puse de banci la acordarea unui credit cu venituri din strainatate sunt:
· venituri permanente pe teritoriul tarii respective;
· sa ai vechime de cel putin 1 an in tara respectiva;
· sa nu ai restante la alte credite.
Pentru creditele imobiliare, unele banci solicita codebitor care sa locuiasca in Romania si sa obtina venituri aici. In functie de banca aceste conditii pot varia.
Varsta maxima a solicitantului creditului sau girantilor este la majoritatea bancilor de 70 ani (la sfarsitul perioadei de creditare). CEC Bank este una din bancile care are ca limita maxima 75 de ani la sfarsitul perioadei de creditare. De asemenea, BRD accepta girant cu varsta de pana la 74 de ani (la sfarsitul perioadei de creditare), daca este vorba de un parinte.
Conform VreauCredit.ro dobanda CEC Bank la creditul imobiliar este de 3.68% (ROBOR 3M + 2,90%). Valoarea creditului poate fi de maximum 2.800.000 ron pe o perioada de 30 ani. In cazul BRD veniturile girantului trebuie sa acopere 130% din plata lunara la credit. Dobanda creditului imobiliar la BRD este fixa 6% sau variabila 3.62% (ROBOR 6M + 2.75%) Suma maxima ce poate fi acordata este de 2.000.000 ron pe 30 ani.
Alte banci care acorda credite romanilor cu venituri din strainatate sunt BCR, Banpost, Unicredit, Intesa Sanpaolo.
Documentele solicitate de banci pentru acordarea unui credit cu venituri din strainatate sunt urmatoarele (acestea pot fi diferite de la banca la banca):
· contract de munca;
· carte de identitate;
· certificat de casatorie (daca este cazul);
· permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva;
· permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva;
· adeverinta de salariu;
· extras de cont/fluturas de salariu in original;
· documente care sa ateste plata impozitelor si taxelor sociale;
· fisa fiscala.
Documentele trebuie sa fie traduse, legalizate si apostilate:
Valoarea maxima a creditului pe care il poti obtine se determina atat in functie de venitul lunar net si perioada pe care doresti sa contractezi creditul, cat si in functie de gradul de indatorare admis de banca. Sursa: agerpres.ro