Dorohoi News Logo

De ce plătim mai mult la gaz? Cât costă gazul, în funcţie de regiunea în care locuim!

pret gaze

Furnizorii de gaz pentru consumatorii casnici au transferat în preţ scăderea TVA de la 20% la 19%, de la 1 ianuarie. Prin urmare, luna ianuarie a adus facturi mai mici cu circa 0,8% în toată ţara. Astfel, preţul pentru 1 MWh (1.000 de kWh) ajunge la 129 lei, în cazul ENGIE (fost GDF Suez), şi la 150 lei, în cazul E.ON. Cei doi furnizori acoperă peste 90% din consumul de gaze al gospodăriilor din România. E.ON deserveşte consumatorii din Moldova şi Transilvania, în timp ce ENGIE furnizează gaz în toată Muntenia şi Dobrogea.

În ceea ce priveşte metrul cub, deşi nu este tarifat distinct în factură, calculele noastre arată că acesta costă, din ianuarie, 1,47 lei, la GDF Suez, şi 1,63 lei, la E.ON.

Diferenţele atât de mari de preţ între diverşi furnizori de pe piaţa reglementată sunt explicate de către preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, prin faptul că fiecare firmă are costuri diferite, care, dacă sunt justificate, trebuie recunoscute. Astfel, un furnizor care va livra gaze într-un sat de la munte, cu puţini locuitori, va avea costuri mai mare decât un alt furnizor care livrează gaze către clienţii dintr-un oraş mare de la câmpie. „Periodic, facem o analiză de costuri şi rentabilitate pentru fiecare furnizor. Dacă se constată că nu şi-a acoperit costurile pentru acea perioadă, îi aprobăm o majorare de tarif. În schimb, dacă se constată că a câştigat în mod nejustificat, îi scădem nivelul de tarif practicat”, precizează Havrileţ.

Astfel se explică de ce transilvănenii şi moldovenii plătesc mai mult gazul faţă de munteni şi dobrogeni. Pasămite, transportul şi distribuţia din zonele lor, preponderant deluroase, sunt mai scumpe. Sursa: cotidianul.ro

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web