Dorohoi News Logo

Veţi plăti penalizări uriaşe dacă nu achitaţi aceste taxe la termen

impozit

Codul fiscal a fost din nou modificat anul trecut, iar acest lucru a avut repercusiuni și asupra impozitelor și taxelor. Acum există termene bine definite până la care sunteți obligați să plătiți sau veți fi penalizați.

Aşadar, toţi cei care au în proprietate o clădire, un teren sau un autovehicul datorează anual impozit pentru acestea, scrie avocatnet.ro.

Potrivit noului Cod Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt: a) impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri; b) impozitul pe teren şi taxa pe teren; c) impozitul pe mijloacele de transport; d) taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; e) taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; f) impozitul pe spectacole; g) taxele speciale; h) alte taxe locale.

Sumele de plată sunt stabilite la nivelul fiecărei primării, inclusiv al celor şase din Capitală.

Impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.

Taxa pentru servicii de reclamă şi publicitate se varsă la bugetul local, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care intră în vigoare contractul.

Taxa specială pentru promovare turistică se varsă la bugetul local, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care s-a colectat.

Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar până la data de 10 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc spectacolul.

Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie (reducere) de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. Plata se poate face atât prin ghişeul.ro, dacă primăriile sunt înscrise, cât şi la sediul Direcţiilor de Impozite şi Taxe locale.

Depăşirea termenului de scadenţă pentru achitarea obligaţiilor fiscale principale aduce cu sine dobânzi şi penalităţi, potrivit Codului de Procedură Fiscală, scrie Avocatnet.ro.

Dobânda se calculează, în esenţă, pentru fiecare zi de întârziere – din prima zi de după termenul de scadenţă şi până la data plăţii sumei datorate. Însă există şi excepţii de la această regulă. În anul 2019, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, adică 7,3% pentru un an întreg. Referitor la penalităţile de întârziere, Codul de procedură fiscală dispune, de asemenea, că acestea se calculează pentru fiecare zi de întârziere – din ziua de după termenul de scadenţă şi până la data plăţii datoriei. În anul 2019, nivelul penalităţii de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, adică 3,65% pentru un an întreg.

În cazul obligaţiilor fiscale principale nedeclarate sau care sunt declarate incorect de către contribuabili şi care sunt stabilite prin decizii de impunere în urma inspecţiei fiscale, se datorează o penalitate de nedeclarare.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web