Dorohoi News Logo

Vremuri grele pentru şoferi, carburanţii s-au scumpit accelerat

carburanti

Vremuri grele pentru şoferi, carburanţii s-au scumpit accelerat de la începutul anului. Dacă în ultimele luni șoferii au plătit pe carburanți prețuri mai mici decât media europeană, iată că norocul n-a ținut prea mult. Preţul unui litru de carburant, fără taxe, a depăş media europeană şi este mai mare decât în 15 state ale uniunii.

Un litru de benzină costă în prezent, fără să mai adăugăm taxele impuse de stat, 0,50 de euro, potrivit unei analize Realitatea TV. În timp ce prețul mediu din Uniunea Europeană e 0,49 de euro.

Pentru un litru de motorină plătim 0,60 de euro, pe când media europeană e de 0,59 de euro.

Adaugam acestor preţuri taxele, care ajung să reprezinte 54% din preţul benzinei şi 50% din cel al motorinei şi obţinem preţul la pompă de 1,10 euro/litru şi, respectiv, 1,19 euro/litru.

Totuși, dacă ne raportăm la carburanții care au taxele incluse, avem al cincilea cel mai redus preţ din UE la benzină şi al şaselea cel mai redus preţ la motorină. Acest aparent avantaj este însă anihilat, în mare pare, de puterea de cumpărare mai mică faţă de ţările în care carburanţii sunt mai scumpi. 

Pe deasupra, evoluţia economiei interne, în special devalorizarea euro, nu le dă analiştilor prea multe motive de optimism. Pentru finalul anuluiu, este posibil să se ajungă la preţuri cuprinse în palierul 6,5 - 7 lei pe litru. O altă posibilă cauză a scumpirii carburanţilor ar putea fi şi creşterea cererii. Anul trecut s-au înmatriculat în România 800 de mii de autoturisme.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web