Dorohoi News Logo

Anunț pentru pensionarii ce au cotizat minim 10 ani! De ce vor beneficia de acum

pensie

Noua lege a pensiilor vine cu o serie de modificări în ceea ce privește plata retroactivă a pensiilor. Noul mecanism va putea fi astfel folosit de mai multe persoane a subliniat și ministrul Muncii.

Din 2021 românii vor putea să plătească retroactiv pentru perioade însumate de cel mult cinci ani în care nu au cotizat la sistemul public de pensii, conform noii legi a pensiilor. Noul mecanism va putea fi astfel folosit de mai multe persoane decât în trecut.

Astfel conform Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii care din 9 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial se va putea face plata retroactivă începând cu anul 2021 când prevederea intră în vigoare.

Oricine a cotizat minim 10 ani va putea să facă un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă de maxim 5 ani când nu a contribuit la pensie.

„(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de 

cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
 
(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioadele de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.

(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare facultativă prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi”, scrie în textul de lege.

Până la finele lui 2018 mecanismul prevedea că plata retroactivă să se refere la o perioadă de cinci ani consecutivi, dar potrivit noii legii nu mai este necesară această condiție. Reprezentanții ministerului au subliniat acest lucru atunci când legea a fost pusă în dezbatere.
 
„Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani”, a spus ministrul Muncii în comunicatul de prezentare a proietului de lege din 2018.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web