Dorohoi News Logo

Bani mai mulţi pentru profesori, TREI SALARII în plus direct pe card. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

bani

Profesorii din România pot primi până la trei salarii în plus, potrivit unui proiect de lege adoptat în Plenul Camerei Deputaţilor. Există, însă, anumite condiţii.  

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat tacit, în şedinţa de marţi, un proiect de lege care prevede că profesorii care se titularizează în mediul rural beneficiază de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post în mediul rural cel puţin 5 ani.

„Personalul didactic de predare din învăţământul de stat beneficiază anual de două salarii minime brute, din fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru dezvoltare profesională şi evoluţie în carieră, precum şi pentru achiziţionarea de materiale didactice şi auxiliare didactice curriculare necesare procesului instructiv/educativ. Cadrele didactice care se titularizează în mediul rural beneficiază, în termen de un an, de o indemnizaţie de instalare în cuantum de 3 salarii medii brute pe economie, sub condiţia de a preda pe post/catedră în mediul rural cel puţin 5 ani şcolari efectivi", se arată în proiectul de lege.

În ce condiţii vor trebuie să restituie indemnizaţia
„Cadrul didactic este obligat să restituie parţial indemnizaţia dacă înainte de împlinirea termenului de 5 ani îşi schimbă locul de muncă din mediul rural în mediul urban, în cazul suspendării contractului individual de muncă pe perioada concediului fără plată, precum şi în cazul demisiei. Indemnizaţia se restituie proporţional cu numărul de ani şcolari în care nu şi-a desfăşurat activitatea în mediul rural", scrie în proiectul de lege

Potrivit acestuia, cadrele didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 30 de ani beneficiază, la data încetării contractului individual de muncă în vederea pensionării pentru limită de vârstă, de o indemnizaţie în cuantum de 6 salarii medii brute pe economie, din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Proiectul de lege urmează să meargă fie dezbătut şi votat în Sena, acesta fiind camera decizională.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web