Dorohoi News Logo

O veste bună pentru români: Rata inflației a scăzut sub pragul de 10 procente

inflatie

Potrivit datelor oferite de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a scăzut, pentru prima dată în ultimele luni, sub pragul de 10%. În luna iunie, aceasta înregistra 10,3%, iar în luna iulie ea a coborât la 9,4%. 

Deși inflația este pe un trend descrescător, acest lucru nu se vede și în evoluția prețurilor. Acest lucru se va resimți mai târziu, în opinia Ministrului de Finanțe: „Aici trebuie să avem o perioadă de stabilitate, mai ales din punct de vedere economic și să continuăm programele și politicile noastre de susținere a investițiilor mediului de afaceri. Astfel de probleme de stabilitate macroeconomică nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Sunt politici guvernamentale pe care va trebui să le susținem în continuare, pe ceea ce înseamnă stimularea investițiilor și cred că pe termen lung acesta este un demers de care trebuie să ne ținem, fiindcă este foarte important să creăm capacități de producție suplimentare și să putem să stabilizăm partea de evoluție a prețurilor și să asigurăm consolidarea fiscal-bugetară, care este foarte importantă pentru țară”, potrivit StirileProTV.ro.

Datele oficiale, oferite de institutul Național de Statistică, pentru luna iulie 2023, arată că produsele nealimentare s-au scumpit cu 4,25%, iar serviciile cu 11,65%. „Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023 comparativ cu decembrie 2022) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2023 comparativ cu luna iulie 2022 este 9,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) faţă de precedentele 12 luni (august 2021 - iulie 2022) este 13,7%", se arată în comunicatul INS.

În raportul asupra inflației, prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu, Banca Naţională a României a revizuit la 7,5%, față de 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web