Dorohoi News Logo

Patronii români plătesc mai slab decât cei străini. Salariile din companiile cu capital extern sunt mai mari decât cele ale bugetarilor

bani

Salariul mediu net în firmele proprietate integral străină a fost de 4.591 lei la finele lui 2021, cu 35% peste nivelul salariului mediu net la nivelul întregii economii, care a fost la data precizată de 3.416 lei, conform calculelor Știrile ProTV bazate pe datele Institutului Național de Statistică (INS).

Spre comparație, salariul mediu net în firmele „proprietate privată” a fost de 2.785 de lei (mediul privat per total), în timp ce la cele în „proprietate integrală de stat” a fost de 4.200 de lei.

Mai mult decât atât, dat fiind nivelul investițiilor lor directe, firmele care au și capital străin au ajuns să angajeze nu mai puțin de 1,2 milioane de salariați, adică aproximativ 25% din forța totală de muncă (de circa cinci milioane de salariați).

La finele lui 2021 s-a atins pragul psihologic de 100 de miliarde de euro Investiții Străine Directe (ISD) în România, conform datelor oficiale ale BNR. Din total, circa 30 de miliarde sunt credite (care se plătesc creditorilor), diferența de aproximativ 70 de miliarde de euro fiind capitalurile proprii, respectiv banii cu care străinii au capitalizat firmele pe care le dețin în România.
 
Doar în 2021 valoarea investițiilor străine directe a fost de 8,94 miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate a fost profit reinvestit.
 
Anul trecut, în 2022, investițiile străine directe au fost de circa 10 miliarde de euro, dintre care peste șase miliarde de euro a fost, din nou, profit reinvestit.
 
Per total, marii contribuabili, deși reprezintă numeric doar 0,34% din totalul firmelor, plătesc 43% din impozitul total. Dintre acestea, firmele mari cu capital străin achită nu mai puțin de 31% din total, deși reprezintă doar 0,18%, numeric. Spre comparație, marile societăți comerciale cu capital autohton (0,16% din totalul firmelor) contribuie cu numai 13%.

Sursa: StirilePROTV

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web