Dorohoi News Logo

Crește punctul de pensie! La ce măriri să ne așteptăm?

pensie

Urmează majorări în următoarea perioadă! Salariile și pensiile românilor ar urma să crească. Dacă salariul minim brut se majorează de luna viitoare, pensiile vor crește abia de la începutul anului viitor. Ce sume ar trebui să le revină în plus românilor?

Cresc salariile din octombrie. Salariul minim brut crește de luna viitoare cu 300 de lei, urmând să ajungă la 3.300 de lei. Concret, românii vor primi în plus în mână (salariul net) doar suma de 93 de lei. Restul de 207 lei se vor duce către stat sub formă de taxe.

De asemenea, dacă majorările se păstrează, în ianuarie 2024 salariul brut va ajunge la 3.750 lei, iar cel netul va fi de 2.231 lei. Creșterea salariului brut va aduce un plus de 333 de lei pentru salariat și 417 lei în buzunarul statului.

În prezent salariu minim brut este de 3.000 lei, în octombrie acesta urmând să ajungă la 3.300 lei. În ceea ce privește salariul net, acesta este acum de 1.898 lei, iar în octombrie va urca la 1.981 lei. Această creștere înseamnă 83 de lei în plus la salariu pentru un român, și 217 de lei în plus care ajung la stat.

Legat de luna ianuarie 2024, salariul minim brut ar urma să urce la 3.750 lei, iar cel net la 2.231 lei. Această creștere înseamnă 250 de lei în plus la salariu pentru un român, și 200 de lei în plus care ajung la stat.

În ceea ce privește pensiile sunt două variante. Astfel, prima variantă prevede o indexarea cu rata inflației (aproximativ 14%). În acest context, pensia minimă care este în prezent 1.125 lei va ajunge la 1.282 lei, după indexarea cu 14%. Asta înseamnă, de fapt, o creștere cu 157 lei.

Această primă variantă nu este susținută de majoritatea social-democraților, potrivit deputatului PSD Gabriel Valer Zetea. Acesta a explicat că în PSD, curentul majoritar nu susține indexarea cu 14%.

„Atâta vreme cât nu se elimină inechitățile asta înseamnă că pensiile mici cresc cu puțin, iar pensiile mari cresc cu foarte mult. Diferența între cei care au muncit în aceleași, dar au ieșit la pensie cu legi diferite crește și mai mult. (…) Până când nu se face acest lucru, indexarea este o greșeală. Trebuie să se vină cu pachete de ajutor dacă nu se poate face eliminarea discrepanțelor dintre diferitele legi ale pensii”, a declarat Gabriel Valer Zetea la Antena 3.

A doua variantă luată în considerare de executiv ar urma să intre în vigoare în contextul noii legii a pensiilor și vine cu o nouă metodă de calcul. Sursa: capital.ro

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web