Dorohoi News Logo

Devine interzis în România! Anunț pentru cei care plătesc cu bani cash

bani

Românii care folosesc bani cash pentru plata cumpărăturilor în acest tip de magazine primesc o veste proastă. Ce se va interzice, în contextul combaterii evaziunii fiscale?

Nu se mai poate plăti cu bani cash în aceste situaţii!
Mulţi români vor fi nevoiţi să renunţe la bani cash atunci când merg în aceste magazine. Este vorba despre magazinele de tip cash&carry.

Schimbările sunt prevăzute în pachetul de lege pus marţi, 19 septembrie, în transparenţă decizională de către Guvern. Noile măsuri fiscale îi vor afecta pe cei care efectuau plăţi cu bani cash mai mari de 2.000 de lei în aceste magazine.

Astfel, în magazinele cash&carry din România NU se vor mai putea efectua plăţi cu bani cash mai mari de 2.000 de lei. Până acum, limita era mult mai mare, de 10.000 de lei.

Această decizie a fost luată având în vedere nevoia acută de a combate evaziunea fiscală în România.

Legea prevede un plafon şi pentru achitarea facturilor către furnizorii de bunuri şi servicii. Acestea nu vor mai putea fi achitate cu bani cash dacă depăşesc valoarea de 1.000 de lei.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, se arată în documentul pus în transparenţă decizională de Guvern.

TVA şi accize mai mari pentru aceste produse din magazine
Nu sunt singurele măsuri cuprinse în noul pachet de măsuri fiscale care îi vor afecta pe români la cumpărături.

TVA va crește pentru produsele montane, pentru produsele tradiționale și pentru cele BIO, adică cele considerate de înaltă calitate.

Se vor scumpi, în perioada imediat următoare, și produsele care au o concentrație mare de zahăr. Sunt vizate de cele care au 10 grame de zahăr la suta de grame de produs. Pentru acestea, se va opera un TVA de 19%, în loc de 9%.

Astfel, o pungă de bomboane va costa mai mult cu circa 3 lei, notează Antena 3.

Se vor majora şi accizele. Sunt vizate produsele care au un conținut mare de zahăr. Pentru un litru de băuturi îndulcite, de exemplu, impactul ar putea să fie de 20-25% pe litru.

Totuşi, e important de menţionat că pentru majoritatea produselor alimentare, inclusiv cele de bază, TVA va rămâne neschimbat.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web